Interviews: dit geef ik door

Wat wil je als moeder meegeven aan je dochter als ze zwanger is? We vroegen twee aanstaande oma’s wat ze willen meegeven aan hun dochters.

Interview: de levenslessen van moeder Ingrid voor haar dochter Lisa

Wat wil je als moeder meegeven aan je dochter als ze zwanger is? Ingrid van Brummelen (55) is verzorgende IG, getrouwd en heeft drie kinderen. Haar oudste dochter Lisa is in verwachting van haar eerste kindje.

Welke zwangerschapstrend van nu snap je niet en welke trend van vroeger vind je achterhaald?

“Van die gender reveal party’s en babyshowers. Doe maar gewoon, een kind krijgen is heel normaal. Wij moesten een baby laten huilen. Dat zou ik nu echt niet meer doen.”

Ging je naar een zwangerschapscursus?

“Ik kreeg informatie van de verloskundige en ging naar zwangerschapsgym. Lisa weet via een app alles over de ontwikkeling van de baby. Dat is heel leuk, maar er is ook meer om je zorgen over te maken.”

Wat had je achteraf liever anders gedaan?

“Ik had langer dan zes weken borstvoeding willen geven. Lisa groeide niet goed en ik moest bijvoeden. Ik had haar vaker moeten aanleggen, maar ik liet mij erg beïnvloeden door het consultatiebureau.”

Wat voor soort moeder wordt je dochter?

“Een lieve, zorgzame, consequente mama die onvoorwaardelijke liefde geeft. Dat doe ik zelf ook.”

Wat is je belangrijkste opvoedtip?

“Je leven staat in het begin op z’n kop, met huilnachten en kraamtranen. Ik ken mijn dochter; zij wil het graag perfect doen. Maar met een baby lukt dat niet altijd en dat hoeft ook niet.”

 

Lisa van Brummelen (30) is leerkracht in groep 6 op een basisschool en woont samen met Mark (27).

“Wat mijn moeder zegt klopt; de bevalling moet perfect gaan verlopen, ik wil niet te veel aankomen en na de zwangerschap snel weer in vorm zijn. Het is goed dat mijn moeder mij daarop wijst, ik probeer al een stapje terug te doen.”

Interview: de levenslessen van moeder Lidewei voor haar dochter Lotte

Wat wil je als moeder meegeven aan je dochter als ze zwanger is? Lidewei de Groot (57) runt met haar man Peter een bloemenzadenbedrijf, ze hebben samen drie dochters. Oudste dochter Lotte is in verwachting van haar eerst kindje.

Welke zwangerschapstrend van nu snap je niet?

“Ik ben te nuchter voor babyshowers en gender reveal party’s vind ik ook maar overdreven. Vroeger was het geslacht van de baby een verrassing tot aan de geboorte, nu weet iedereen alles al meteen.”

Welke trend van toen vind je achterhaald?

“Dat vrouwen stopten met werken zodra ze moeder werden. Al zou langer verlof voor beide ouders wel goed zijn, om te wennen aan het nieuwe leven en de eerste maanden veel bij de baby te kunnen zijn.”

Wat had je achteraf liever anders gedaan?

“Ik gun iedere moeder meteen bij de geboorte van haar eerste kind al de ontspannenheid die je pas bij het derde kind ervaart. Toen Lotte net was geboren, maakte ik mij over van alles onnodig veel zorgen.”

Wat voor soort moeder wordt je dochter?

“Lotte leidt nu een heel druk leven met sociale gelegenheden, sport, carrière. De komst van de baby zal een verandering betekenen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze daar goed mee zal omgaan.”

Wat is jouw belangrijkste opvoedtip?

“Volg je hart en gevoel en laat je niet te veel beïnvloeden door de mening van anderen. Liefde en een warm nest is uiteindelijk het allerbelangrijkste wat je aan een kind kunt meegeven.”

Lotte (28, jurist) woont samen met Tim

“Net als mijn moeder vier ik liever een goed knalfeest als de baby eenmaal is geboren, met lekkere hapjes en drankjes die ik nu niet mag. Dat het geslacht al bekend is, vind ik juist erg handig. Er staan met de komst van de baby nog genoeg mooie verrassingen voor de deur!”

Links: Ingrid en Lisa

Rechts: Lidewei en Lotte

Ingrid: Ingrid: broek (Even&Odd via Zalando), blouse, gympen (Summum).
Lisa: Jeans (Noppies), top (Summum), enkellaarsjes (Noë).
Lidewei: pantalon (Brax), blouse (Claudia Sträter), enkellaarsjes (Tamaris).
Lotte: jurk (Pepe jeans), sneakers (s.Oliver).