Annelies & Duuk - Eetdagboek Nutricia

Dit is het eetdagboek van Duuk (20 maanden)

Heb je ook een dreumes van 20 maanden en ben je benieuwd wat andere kinderen van dezelfde leeftijd eten? Bekijk hieronder het eetdagboek van Duuk.

Ouders van nu samen met Nutricia


*Doordat het eetdagboek uit slechts twee dagen bestaat, kan dit een vertekend beeld geven van het (gevarieerde) eetpatroon van Duuk. Onderstaand voedingsadvies is gegeven op basis van deze twee dagen.

Voedingsadvies voor Duuk

Krijgt Duuk voor zijn leeftijd voldoende voedingsstoffen binnen op deze twee dagen en mag hij ook al andere dingen eten? Voedingskundigen Anneloes en Marielle van Nutricia Kindervoeding Service geven advies. Bij de Kindervoeding Service kun je 24/7 uur per dag terecht met al je vragen over voeding (via e-mail, chat, Whatsapp of door te bellen). Let op: het gaat om een advies, je moet vooral doen waar je jezelf – maar ook je kind – goed bij voelt.

Bevroren fruit

“Wat heerlijk dat Duuk zo’n goede eter is. Veel kinderen van deze leeftijd eten minder goed en gevarieerd. Leuk om te zien dat Annelies varieert in de verschillende fruitsoorten. Peuters hebben elke dag 150 gram fruit nodig. In fruit zitten onder ander koolhydraten, vitamines en vezels. Is je kind dol op rood fruit? Ook in de winter kun je aardbeien en frambozen aanbieden. Fruit uit de diepvries is namelijk net zo gezond. Handig als voorraadje en perfect te gebruiken voor bijvoorbeeld een smoothie.”

1 liter vocht

“Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Goed om dit op peil te houden en voldoende te drinken. Dagelijks heeft Duuk ongeveer 1 liter vocht nodig. Dat is inclusief melk. Het is goed dat Duuk water drinkt in plaats van gezoete drankjes. Echter, qua hoeveelheid is het wel iets aan de lage kant. Probeer om tussendoor wat vaker een beker water aan te bieden. Kinderen hebben niet zo’n goede dorstprikkel als volwassenen en vragen minder snel om drinken.”

Snoepgroente

“Ook met groenten varieert Annelies volop. Niet alleen als avondmaaltijd, ook tussendoor geniet Duuk van stukjes paprika en avocado. Dit is ook een goede oplossing als de groenten tijdens de warme maaltijd minder goed gegeten wordt. Hetzelfde geldt voor groentesoep. Een makkelijke manier om te zorgen dat je kind wat meer groenten binnenkrijgt. Tenslotte hebben kindjes op deze leeftijd 50-100 gram groente op een dag nodig.”

2 x zuivel

“Dagelijks hebben peuters twee porties melk(producten) nodig, dat is 300ml in totaal. Duuk krijgt op de dag vier keer zuivel. Dat is iets te veel. Wellicht is dat ook een reden dat Duuk daarnaast weinig anders drinkt. Het is goed om de dag te starten met een beker dreumesmelk. Wanneer Duuk nog echt gehecht is aan de melk voor het slapen gaan, kun je tussen de middag bij de boterham wat water of slappe thee geven.”

Reactie Annelies (moeder Duuk)

Fijn om te horen dat Duuk een goed en gevarieerd menu krijgt. Goed idee om in de winter ook rode vruchten te kunnen geven d.m.v. diepvries fruit.  Ook was ik niet op de hoogte dat kindjes geen ‘dorstprikkel’ hebben.  Ik ga hier beter op letten en zal hem vaker water aanbieden en de melk tijdens de lunch vervangen voor water.  De avondfles moet er eigenlijk wel uit, maar het is nog zo’n fijn moment van de dag als hij bij me ligt met die fles.