Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Eetdagboekje James

Dit is het eetdagboek van James (13 maanden)

Heb je ook een dreumes van 13 maanden en ben je benieuwd wat andere kinderen van dezelfde leeftijd eten. Bekijk hieronder het eetdagboek van James

Ouders van Nu samen met Nutricia

DEF EETDAGBOEK JAMES

* Doordat het eetdagboek uit slechts twee dagen bestaat, kan dit een vertekend beeld geven van het (gevarieerde) eetpatroon van James. Onderstaand voedingsadvies is gegeven op basis van deze twee dagen. 

Voedingsadvies voor James

Krijgt James voor zijn leeftijd voldoende voedingsstoffen binnen op deze twee dagen en mag hij ook al andere dingen eten? Voedingskundigen Anneloes en Marielle van Nutricia Kindervoeding Service geven advies. Bij de Kindervoeding Service kun je 24/7 uur per dag terecht met al je vragen over voeding (via e-mail, chat, Whatsapp of door te bellen). Let op: het gaat om een advies, je moet vooral doen waar je jezelf – maar ook je kind – goed bij voelt.

2-3 boterhammen
‘Wat goed om te zien dat James ook na een jaar nog borstvoeding krijgt. Een betere start van de dag kun je hem niet geven. Naast een klein beetje speltpap mag James ook aanvullend nog een boterham eten. Dagelijks 2-3 boterhammen is het advies voor dreumesen. Dit levert onder andere veel koolhydraten, voedingsvezels, ijzer, jodium en B vitamines. Uit deze hoeveelheid koolhydraten kan James energie halen om lekker de hele dag te kunnen spelen. Ter afwisseling kun je kiezen voor volkoren rozijnenbrood of volkoren knäckebröd.

Verschillende fruitsoorten
Heerlijk dat James zo goed verschillende soorten fruit eet, zoals banaan, appel, framboos en zelfs dragon fruit. Elke fruitsoort is weer rijk aan andere vitamines. In totaal hebben kinderen op deze leeftijd zo’n 150 gram fruit nodig. Je kunt dit gerust over twee momenten op een dag verdelen.

Voldoende vocht
Dagelijks heeft James ongeveer 1 liter vocht nodig. Dit is inclusief 300 ml (borst)melk en yoghurt. Het is belangrijk dat James over de hele dag meer drinkt. Zorg daarom dat je altijd iets te drinken in zijn buurt hebt staan, zodat hij steeds wat slokjes kan nemen of maak van een bekertje drinken een tussendoormoment waarvoor je samen even gezellig gaat zitten.Goed om inderdaad de voorkeur te geven aan water boven gezoete dranken. Ook slappe thee is een prima alternatief. 

Groenten ontdekken
Leuk dat hij verschillende soorten groenten aan het ontdekken is. Ga daar mee door, zodat hij veel verschillende smaken kan leren kennen. Dit hoeft niet alleen maar tijdens de warme maaltijd, maar kan ook heel goed tussendoor als rauwkost of in de vorm van een smoothie. Daar geniet James al lekker van. Dagelijks mag hij al 50-100 gram groenten.

Vette vis
Een volwaardige warme maaltijd bevat 50 gram vlees, vis, ei of vleesvervangers, zoals peulvruchten. Geef hem een keer per week vette vis. Bijvoorbeeld zalm, haring, makreel of sardines. Zorg dat vlees, vis of ei gaar is, want het is goed om bij jonge kinderen extra voorzichtig te zijn met de hygiëne. Andere belangrijke onderdelen van de warme maaltijd zijn 1-2 opscheplepels (50 – 100 gram) aardappelen, rijst, pasta of andere graanproducten als couscous.’

Reactie van Charlotte; moeder van James

“Super fijn deze tips! James eet inderdaad al 2 broodjes per dag. Verdeling van fruit en groente over de dag heen zit nu ook in ons systeem en bevalt heel goed. Gelukkig drinkt James ook al meer water uit een drinkfles met een rietje en of een beker, dit blijft zeker nog een aandachtspunt! Wanneer we met z’n vijven aan tafel zitten voor een lunch of avondeten, geniet James enorm van het eten en de gezelligheid met elkaar.”

Doe de Nutricia Eetwijzertest

Het eetdagboek zorgt er niet alleen voor dat je een fijn overzicht krijgt van wat je kind eigenlijk allemaal binnen krijgt; het kan je ook laten ontdekken wat jouw kind eigenlijk het allerliefste eet!

Wil jij weten of jouw kind structureel de goede voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt? Met de Nutricia Eetwijzertest weet je het binnen 10 minuten.

eetwijzernutrilon