Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zó doe je je baby in bad in 6 simpele stappen

Het lijkt een fluitje van een cent, maar het in bad doen van je baby kan nog best een uitdaging zijn. Zeker in het begin. Met dit stappenplan kan het niet misgaan en is het badmoment van je baby ontspannen voor hem én voor jou!

Ouders van Nu samen met Bonbébé
 1. De juiste timing

  Je baby vindt in bad gaan waarschijnlijk heerlijk, maar als hij honger heeft is de kans groot dat hij er geen zin in heeft. Hetzelfde geldt voor als je baby een volle buik heeft. De kans bestaat dan zelfs dat hij in bad spuugt. Plan het badmoment van je baby dus zo dat hij in de juiste stemming is.

 2. Niet te warm en niet te koud

  Of je baby nou in een ‘gewoon’ babybadje gaat of in een tummy tub, het badwater moet altijd rond de 37 graden zijn. Om de temperatuur te meten, kun je een badthermometer gebruiken óf de punt van je elleboog in het water steken. Als je vrijwel geen verschil voelt tussen je lichaamstemperatuur en het water, is de temperatuur goed.

 3. Een goede voorbereiding

  Leg voordat je je baby in het badje doet, alles klaar wat je daarna nodig hebt.  Denk aan een handdoek, schone kleertjes en een schone luier. Je kunt alvast een kruik klaarmaken en daar een setje babykleren omheen wikkelen. Zo krijgt je baby na het badderen lekker warme kleren aan. Let erop dat de drukknoopjes niet tegen de kruik aan zitten, die kunnen heet worden.

 4. Lekker en veilig badderen

  Nu kan hij het bad in. Laat het hoofd van je baby rusten op je linkerpols. Met je linkerduim en wijsvinger houd je de linkerarm van je baby vast (zoals in het beeld boven dit artikel). Zo kan hij niet wegglijden. Met je rechterhand til je zijn billen op. Laat hem rustig in het water zakken. Is je baby onwennig in het water? Laat zijn voetjes de badrand aanraken voor een veiliger gevoel. Heel belangrijk: laat je baby geen seconde alleen in het water. Zelfs in een klein laagje water kan een baby verdrinken.

 5. Zonder zeep

  Je hoeft je baby de eerste maanden nog niet met zeep te wassen en ook hoef je nog niets in het badje te doen. Van water wordt je baby schoon genoeg en zeep kan de huid uitdrogen. Na het badderen kun je je kind wel lekker insmeren met huidolie. Na de eerste maanden kun je zeepvrije wasgel en een klein beetje shampoo of schuimbad gebruiken.

 6. Klaar!

  Doe je baby zeker in het begin niet te lang in bad: vijf tot tien minuten is meer dan genoeg. Is je baby klaar, wikkel hem dan meteen in een (warme) handdoek. Dep je baby vervolgens droog (vergeet de plooitjes in de huid niet) en trek hem zijn luier en (warme) kleren aan.