
Je baby laten spelen met eten? Dat kan heel slim zijn (en dit is waarom)
Als je baby begint met de eerste hapjes heeft hij nog een hele ontdekkingsreis te maken. Van structuren en smaken tot de geur: alles is nieuw. Niet elk hapje gaat er meteen in, want je kind probeert voorzichtig en in zijn eigen tempo nieuwe dingen uit. Wat helpt, is spel. Daarom een aantal leuke tips om je baby kennis te laten maken met allerlei verschillende soorten voeding.
Zintuigen op scherp
Om je kind kennis te laten maken met eten, is het een goed idee om alle zintuigen erbij te betrekken. Zo laat je je baby de wondere wereld van vaste voeding ontdekken. Ella’s Kitchen deelt goede ideeën en leuke tips die alle zintuigen van je baby aanspreken om van leren eten een leuk spel te maken. Wij zetten een aantal van deze ideeën hier op een rij. Voordeel van deze spelletjes met voeding is dat je kind het eten herkent als het op z’n bord ligt. Dikke kans dat het net zo goed smaakt als dat het klinkt, ruikt en voelt.
1. Vrolijke noot
Niks leuker dan zelf muziek maken. Helemaal als je de instrumenten zelf maakt met eten. Zo ontdekt je kind het geluid van voeding, hoe het beweegt en hoeveel het weegt. Vul bijvoorbeeld een lege waterfles met ongekookte rijst, een blikje met gedroogde linzen en een bewaarbakje met ongekookte macaroni: goed sluiten en schudden maar.
2. Op de tast
In plaats van een nieuw hapje meteen op een lepel te serveren, geef je een heel stuk fruit of groente aan je baby. Laat ‘m voelen aan de gladde schil van een banaan, de harige huid van een kiwi en de hobbelige schil van een avocado. Snijd de vrucht vervolgens open en laat ‘m ook daarmee spelen. Zo ontdekt je kind de verschillende kleuren, geuren en structuren in de originele vorm. Proeven mag, maar hoeft niet. Laat je baby op z’n eigen tempo ontdekken.
3. Kleuren uit de keuken
Een groene broccoli, rode appel, oranje mandarijn, gele banaan en paarse aubergine: de koelkast ligt vol met de mooiste kleuren. En laten baby’s daar nou dol op zijn. Stop na het boodschappen doen dus niet alles meteen in de groentelade, maar leg al die verschillende gekleurde producten voor je kind op tafel. Laat ‘m ermee spelen, op sabbelen – van tevoren en daarna wel even wassen – en erin knijpen. Spelen met eten is hartstikke leuk en maakt nieuwsgierig.
4. Snuffelen maar
Wie z’n reuk weleens kwijtraakt, weet: geur is een belangrijk onderdeel van eten. Maak daarom een ruikspeeltje voor je kind. Pak een schone sok en vul die met kruiden, zoals basilicum, tijm of rozemarijn. Knoop de sok dicht en laat je baby ermee spelen. Zo krijgt hij de kans om de geuren uit de keuken te ontdekken, zonder dat ze meteen op een bord liggen.
5. Proeverij
Vanaf vier maanden mag je je baby met oefenhapjes laten kennismaken. Zodra hij iets ouder is – vanaf zes maanden – vormt vaste voeding een belangrijke aanvulling op de borst- en/of flesvoeding. Je baby heeft die extra voedingsstoffen dan nodig voor zijn ontwikkeling. Zowel in de kennismakingsfase als daarna, kun je steeds nieuwe smaken introduceren. Hou het vooral ontspannen – nee is oké – en blijf het regelmatig aanbieden. Wat je baby vandaag afwijst, vindt hij morgen misschien wel lekker. Of overmorgen, volgende week of volgende maand.