Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Keizersnede: wat betekent dit voor de weerstand van een baby?

Het allerbelangrijkste is dat je baby gezond ter wereld komt. Soms is daar een keizersnede voor nodig. Wist je dat de manier waarop je kind geboren wordt, invloed heeft op de opbouw van zijn darmmicrobiota. Lees wat dat is en hoe dat zit.

Ouders van Nu samen met Nutricia

Invloed keizersnede op darmmicrobiota

De manier waarop je baby ter wereld komt, heeft invloed op de opbouw van zijn darmmicrobiota. Dit zijn onder andere bacteriën in de darmen. Bij een keizersnede komt je baby niet in aanraking met de bacteriën rond het geboortekanaal. Hierdoor komen in de darmen, van een baby die via een keizersnede geboren is, minder goede bacteriën voor. En juist goede bacteriën zijn nodig in de darmen. Ze helpen het lichaam bij de verdediging tegen virussen en slechte bacteriën. Hoe meer goede bacteriën en hoe evenwichtiger de darmmicrobiota is, hoe beter dat is voor de weerstand.

Voeding belangrijk voor weerstand

Voeding is belangrijk voor de opbouw van een evenwichtig darmmicrobiota. Borstvoeding speelt hierbij een belangrijke rol. In moedermelk zitten goede bacteriën (probiotica). Deze bacteriën vestigen zich in de darmen van je baby en behoren tot de bacteriën die intact blijven in de darm. Ze zorgen ervoor dat slechte bacteriën zich er minder makkelijk kunnen vestigen.

Naast goede bacteriën bevat moedermelk ook zogenoemde prebiotische vezels. Deze vezels zijn te vergelijken met de voedingsvezels in gewone voedingsmiddelen als volkorenbrood, groente en fruit. De prebiotische vezels en de goede bacteriën werken nauw samen. De prebiotische vezels vormen namelijk in de darmen de voedingsbodem voor de bacteriën. Aan sommige varianten opvolgmelk zijn zowel prebiotische vezels als probiotica toegevoegd.

Neem contact op met het consultatiebureau of je (kinder)arts voor specifieke vragen over dit onderwerp. Zij kunnen je hier meer over vertellen.

Advertisement