
Katsjing! Deze (extra) uitgaven heb je met een kind per levensfase
Een kind hebben is pure rijkdom. Anderzijds moet je ook flink in je eigen spaarpot duiken om hem te verzorgen. En dat begint al vanaf het moment dat hij er nog niet eens is… Daarom op een rij: alle uitgaven die je globaal per leeftijdsfase van je kind kunt verwachten.
Baby op komst
Als je net zwanger bent, verandert er nog niet direct iets in je uitgaven. Je koopt misschien zwangerschapskleding, maar de grote uitgaven qua babyuitzet en de inrichting van de babykamer maak je vaak later in je zwangerschap. En dan kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Tweedehands is natuurlijk ook een optie. Of misschien kun je wat overnemen van je familie of vrienden.
Eerste maanden
Is je baby geboren? Dan komen er maandelijks vaste uitgaven bij. Denk aan al die pakken luiers en voeding, maar ook de facturen van de kinderopvang of gastouder – als je daar gebruik van maakt. Gelukkig zijn er ook bepaalde regelingen voor een tegemoetkoming in deze kosten, zoals de kinderopvangtoeslag. Ook heb je recht op kinderbijslag. Baby’s groeien de eerste maanden bovendien vaak als kool, dus dikke kans dat je regelmatig wat nieuwe pakjes moet inslaan.
Hoera, een dreumes
Qua kosten verandert er niet heel veel rond de eerste verjaardag. Misschien merk je af en toe dat je baby wat meer uitdaging nodig heeft qua speelgoed, daarom geef je daar in deze fase vaak meer aan uit. Denk bijvoorbeeld aan een loopfiets. Dit is overigens ook leuk om cadeau te krijgen of te geven rond de eerste of tweede verjaardag. Omdat je baby vanaf een jaar met de pot mee mag eten, merk je dat je vanaf nu ook meer geld uitgeeft aan eten en drinken.
Van peuter naar kleuter
In deze fase besteed je vooral geld aan eten en drinken, kleding, de opvang en de eerste fiets. En ga je op vakantie, dan kom je erachter dat je peuter lang niet altijd meer gratis mee kan. Zo is vliegen voor kinderen tot 2 jaar gratis. Daarna is het vaak tegen een gereduceerd tarief.
Naar de basisschool
Een nieuwe fase met ook veel nieuwe kosten. Naast kosten voor de buitenschoolse opvang, ben je steeds meer kwijt aan vakanties (niet meer buiten het seizoen reizen), eten en drinken, maar ook andere dingen die gerelateerd zijn aan school. Denk aan de aanschaf van een rugtas, broodtrommel, drinkbeker, gymkleding en -schoenen. En misschien start je kind in deze periode wel met zwemles: een behoorlijke kostenpost. Houd ook rekening met de vrijwillige ouderbijdrage en eventuele uitgaven voor juffen- en meesterdag.
Groep 3 tot 8
Na de kleuterjaren is de kans groot dat je kind ook op een sport gaat. Dus wordt de contributie van bijvoorbeeld de voetbalclub een vaste uitgave. En dan hebben we het nog niet eens over het materiaal dat aangeschaft moet worden. Ook dit verschilt per sport. Ook neemt het aantal kinderfeestjes mogelijk toe. Dat betekent cadeautjes kopen. Overigens kun je ook afpreken met je kind dat hij dat (deels) van zijn zakgeld zelf moet betalen, want daar kun je vanaf 6 jaar ook mee gaan starten.