Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Pearle ogen testen

Let hier op als jouw kind voor het eerst zelfstandig naar school gaat

Voor een groot deel van Nederland zijn de scholen weer begonnen. Loopt of fietst jouw kind dit jaar voor het eerst alleen? Veilig Verkeer Nederland (VVN) geeft tips.

Ouders van Nu samen met Pearle Opticiens

Nieuwe route checken

“Vooral brugklassers en kinderen die naar een nieuwe school gaan, fietsen of lopen voor het eerst een nieuwe route”, zegt VVN-directeur Felix Cohen. “Ik raad daarom aan om deze minstens één keer te oefenen en de gevaarlijke punten te bespreken. Wijs onderweg op ingewikkelde situaties en zorg ervoor dat jouw kind precies weet waar en wanneer hij goed uit moet kijken.” Wil je alles thuis nog herhalen? Teken de gevaarlijke kruispunten dan bijvoorbeeld samen op een groot vel papier.

Geen mobieltjes en muziek

En, adviseert Cohen: “Wijs je kind erop dat hij te allen tijde geconcentreerd moet blijven: geen mobieltje in de hand en geen muziek in de oren. Vaak denken kinderen dat ze alles tegelijk kunnen en schatten ze verkeerssituaties hierdoor niet altijd even goed in. Dit kan gevaarlijk zijn, helemaal wanneer kinderen na zes weken vakantie extra zin hebben om naar school te gaan en als een gek naar hun vriendjes fietsen.”

Oogmeting

Ook heel belangrijk: zorg ervoor dat jouw kind alles in het verkeer goed ziet. Uit onderzoek van VVN en Pearle Opticiens blijkt namelijk dat maar liefst één op de drie kinderen waarvan de ogen zijn gecontroleerd, een oogafwijking heeft. Wil je weten of jouw kind een bril of lenzen nodig heeft? Doe dan een oogmeting bij de optometrist van Pearle.

Communiceren

Nog een belangrijk punt volgens de verkeersorganisatie: leer je kind om een arm uit te steken en rustig oogcontact te maken voor het een bocht neemt. Want doordat ze nog klein zijn, kunnen ze makkelijk over het hoofd gezien worden. Kleurrijke kleding en opvallende, reflecterende strips aan een jas kunnen ook goed helpen.

Fiets in orde?

Verder is het checken van de fiets een must. Is de fiets in orde? Werken de remmen goed? Heeft de fiets goede verlichting in het donker? Zo komt je kind niet voor onnodige (gevaarlijke) situaties te staan.

Fietsende oogtest

Op maandag 21 augustus vond tijdens de eerste schooldag op Basisschool De Passe Partout in Rotterdam de allereerste ‘fietsende oogtest‘ plaats. Met deze oogtest vragen Pearle Opticiens en Veilig Verkeer Nederland op een ludieke manier aandacht voor het belang van goed zicht in het verkeer en op school.

 

Redactioneel – Offer – Babykalender

Alles lezen over de ontwikkeling van je baby?

Van baby tot peuter - Ouders van Nu
Shop nu