Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderen en geld: 6x handig om te weten

Het krijgen van een kind heeft gevolgen voor je financiën. Niet alleen de fase waarin hij in de luiers zit, maar ook als je kind naar de basisschool gaat en zijn eerste zakgeld krijgt. Hoe pak je dat financieel allemaal aan? Doe je voordeel met deze veelgestelde vragen.

Ouders van Nu samen met ABN AMRO

1. Hoeveel kost een kind?

Laten we voorop stellen: het geluk van een zwangerschap en het krijgen van een baby is niet in geld uit te drukken. Maar dat een kind geld kost, is een feit. Dat begint al als je baby er nog niet eens is. Maar wat kost een baby nou eigenlijk echt? Daar is geen pasklaar antwoord op te geven. Wel heeft het Nibud berekend dat een kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Bij twee kinderen is dat 26 procent, bij drie kinderen 33 procent en bij vier kinderen 40 procent. 

2. Sparen voor je kind, is dat nodig?

Niets moet, maar wil je je kind later een vliegende financiële start geven dan is het wel verstandig. De populairste spaardoelen zijn opleiding, rijbewijs en een bijdrage voor als je kind later op zichzelf gaat wonen. Als je vroeg begint met sparen, heb je ruim de tijd om het spaardoel te bereiken en hoef je maandelijks minder opzij te zetten. Start daarom vandaag nog met sparen voor je kind.

3. Hoe kun je sparen voor je kind?

Geld opzij zetten voor je kind kan op verschillende manieren. De meeste ouders openen een aparte spaarrekening op naam van hun kind. Bij een rekening op naam van je kind – zoals de KinderToekomst Spaarrekening van ABN AMRO – heb je als ouder zeggenschap tot je kind 18 jaar wordt. Deze rekening is kosteloos te openen tot de 11e verjaardag van je kind. Naast sparen, kun je ook beleggen om een potje op te bouwen voor later. Je loopt dan wel meer risico dan sparen, omdat je je inleg (deels) kan verliezen.

4. Hoeveel zet je dan opzij?

Kijk vooral naar wat je per maand kunt missen en wat je spaardoel is. Lukt het niet om maandelijks in te leggen, dan kun je ook flexibel sparen en geld apart zetten wanneer het jou uitkomt. En misschien is er ook wel een opa, oma of een suikertante die af en toe wat sponsort. Zij kunnen dan ook een bedrag overmaken naar de spaarrekening of jongerenrekening van je kind.

5. Zakgeld: wanneer kun je daarmee beginnen?

Vanaf 6 jaar krijgen de meeste kinderen zakgeld. Vanaf die leeftijd leren ze rekenen op school. Je kind snapt het principe van geld dan een beetje. Het geven van zakgeld is een goede manier om je kind met geld te leren omgaan. Zo leert hij bijvoorbeeld voor iets te sparen dat hij graag wil hebben. Je kunt samen ook afspreken dat je kind een deel van het zakgeld moet sparen en dat hij het andere deel mag uitgeven. Volgens het Nibud krijgen kinderen tussen de 6 en 8 jaar gemiddeld tussen de 1 en 2 euro zakgeld per week.

6. Een eigen betaalrekening, vanaf welke leeftijd?

Als je kind naar de middelbare school gaat, is dat een goed moment om een betaalrekening te openen voor je kind. Rond zijn 12e komt hij steeds vaker in aanraking met geld. Denk aan pinnen om te betalen voor een snack bij de sportvereniging of een boodschap halen in de supermarkt. En het duurt ook niet lang meer en dan verdient hij zijn eigen geld.

Bij ABN AMRO heb je de Jongerengroeirekening voor kinderen tot 18 jaar. Bij die rekening kun je als ouder zelf instellen wat je kind wel en niet mag doen. Denk aan betaalalerts ontvangen, saldo bekijken, paslimiet aanpassen en nog veel meer. Zo kun je altijd meekijken of het goed gaat. Je kunt ook een betaalpas aanvragen bij de rekening, maar dat hoeft niet.

Ouders van Nu product – Babykookboek

Babykookboek - voor 6-18 maanden

€20,99
Bestel nu