Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderen en groenten: ‘De kinderen koken zelf al maaltijden’

Linsey (38) woont met haar man August (51) en hun kinderen Jayden (15), Talitha (12), Joëlla (9) en Ilay (2) in Tilburg. In dit gezin staat iedereen – behalve de kleinste – in de keuken. En zelfs de kinderen zetten echte, volledig zelf gekookte maaltijden voor het hele gezin op tafel.

Ouders van Nu samen met Knorr

Steevast aan tafel

‘In vergelijking met veel vriendjes vinden onze kinderen ons vrij ouderwets: wij zitten namelijk standaard met het eten aan tafel. Maar wanneer diezelfde vriendjes aanschuiven, dan genieten ook zij van de gezelligheid aan de eettafel. Ik werk in de zorg met onregelmatige diensten en de oudste heeft een bijbaan, maar als het even kan wachten we met eten tot iedereen thuis is.’

Hele gezin in de keuken

‘August kookt het vaakst. Hij is Surinaams en zet heerlijke Surinaamse gerechten op tafel. Van gerookte spareribs van de barbecue tot Surinaamse pom – dat is een ovengerecht met de wortelknol tayer, kip en tomaat – en kip uit de oven. Maar hij kan ook heel goed stamppotten maken.

We hebben geluk, want Jayden en Talitha koken al net zo graag als hun vader. Jayden kan zelf from scratch pizza maken en kookt heerlijke pasta’s. Talitha blinkt uit in ovenschotels en soep, maar bakt ook graag cupcakes en taarten. Joëlla is onze vliegende keep, die helpt graag een handje mee als haar vader, broer of zus in de keuken staan.’

Lekker makkelijk

‘Met Ilay is het eten echt nog chaos. Hij wil per se zelf eten, maar aan het eind van de maaltijd zit alles onder. Soms hangt de spaghetti in z’n haar. Ik vind het prima, laat het hem maar lekker zelf uitvinden. We zijn sowieso vrij makkelijk: meestal zetten we gewoon de pannen op tafel. Maar op de bank eten, dat doen we bijna nooit. Toen we een keer voor Joëlla’s verjaardag friet aten bij de televisie was dat echt een feest voor ze.’

Aan de groenten

‘We eten heel afwisselend en elke dag verse groenten. In een gezin van zes is er altijd wel iemand die iets niet lust. Daar maken we geen probleem van, maar ze moeten wel alles altijd even proeven. Ik heb door de jaren heen gemerkt dat de smaak van de kinderen steeds verandert. We maken dan ook nooit strijd om het eten. Als de broccoli even niet smaakt, dan mogen ze sla of rauwkost eten. Dat werkt prima bij ons.’

Rauwkost snacken

‘Tussendoor snacken we ook regelmatig groenten. Komkommer en snoeptomaatjes doen het goed en maiskolfen, daar zijn ze dol op. Joëlla heeft een favoriet weekendontbijt, dat ze haar ‘verwenschaaltje’ noemt. Dan maakt ze een bakje met rauwkost zoals komkommer, snacktomaatjes, paprika en worteltjes met fetakaas. We hoeven ons dus geen zorgen te maken of ze voldoende groente binnenkrijgt.’

Vers van het land

‘Hier in Tilburg zit een stadstuinderij die wordt gerund door vrijwilligers en waar je groenten vers van het land kunt kopen. Die zijn seizoensgebonden en daarmee kook je dus supervers. Nu zijn bijvoorbeeld de tuinbonen in het seizoen en die smaken dan ook extra lekker.’

Recept-tip voor koken met je kind

Het kan soms ingewikkeld zijn om kinderen groente te laten eten, maar door samen te koken is je kind vaak zo trots dat hij zijn bord leeg eet en een nieuw recept kan ook wonderen doen. Deze maand tipt Knorr het volgende recept voor risotto met champignons, tuinbonen en cherrytomaten. Meer inspiratie nodig? Ga naar knorr.nl voor meer recepten.