Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderen en groenten: ‘Van Molukse boontjes tot Bosnische paprika, ze lusten alles’

Sanela (40) woont samen met haar man Raffaël (47) en hun kinderen Lola (11), Jazz-Lynn (9) en Nika (3) in Breda. In dit Moluks-Bosnische gezin komen de lekkerste gerechten op tafel. En gelukkig – want dat is natuurlijk lang niet altijd vanzelfsprekend met jonge kinderen – smullen de kinderen overal van. Ja, óók van de groenten.

Ouders van Nu samen met Knorr

De dag doornemen

‘Ik eet altijd met de kinderen. Raffaël werkt in de zorg en heeft variabele diensten, maar als het kan, schuift hij aan. We genieten allemaal van de gezelligheid aan tafel. We nemen de dag door en oefenen met de jongste dat je om de beurt iets mag vertellen. Heel af en toe mogen de kinderen zelf kiezen waar ze willen eten. Dan zitten ze weleens op de bank met een tekenfilm aan. Nika wint dan meestal de strijd en bepaalt wat er gekeken wordt.’

Iedereen een taak

‘Mijn man en ik koken om en om, en de kinderen hebben ook een taak. Er helpt er vaak wel één in de keuken en Lola en Jazz-Lynn dekken om en om de tafel, en ruimen af. Nika mag het bestek op tafel leggen, dat vindt ze hartstikke leuk.’

Wereldgerechten

‘Raffaël is Moluks en hij is een ster in de Molukse keuken. Kip siam of rijst met saté en spek bijvoorbeeld, dat kan hij echt heel goed maken. Ik ben van Bosnische komaf en maak vaak Bosnische rijst, Ćevapi, gevulde paprika, gepofte aardappel met tzatziki en broccoli. We eten standaard een salade erbij. Vaak tomatensalade of een gemengde salade met paprika en komkommer. De kinderen vinden het allemaal lekker, heel makkelijk.’

Keukentalentje

‘De oudste is heel erg bezig met koken en bakken, dat vindt ze echt leuk. Ze helpt me ook graag met snijden en ze kan zelf spaghetti maken, eieren bakken en koken. Soms brengt ze een ontbijtje op bed als d’r vader een nachtdienst gehad heeft.’

Liever spinazie dan friet

‘We hebben geluk met een huis vol makkelijke eters. Misschien heeft het geholpen dat toen ik zwanger was, ik heel gevarieerd heb gegeten. Daarna hebben we als regel dat de kinderen geen dingen hoeven te eten die ze niet lusten, maar dat ze alles moeten proberen. Ze eten daardoor heel goed en we voorkomen zo dat eten een strijd wordt. Ze lusten broccoli, bloemkool, tomaat, olijf, alles gaat erin. Als ze mogen kiezen gaan ze zelfs liever voor spinazie met aardappelen dan friet. We realiseren ons wel dat dit best uitzonderlijk is, maar we vinden het helemaal niet erg natuurlijk!’

Groenten uit het seizoen

‘We letten niet per se op het eten van groenten uit het seizoen, maar een kropsla is bijvoorbeeld in het seizoen veel groter, en als het tomatentijd is dan proef je echt dat de tomaten gewoon veel lekkerder zijn. Zo geniet je nóg meer van je favoriete groenten.’

Recept-tip voor koken met je kind

We hebben niet allemaal van die groentefans, zoals bij Sanela in huis. Het kan soms best een uitdaging zijn om kinderen groente te laten eten. Maar door samen te koken is je kind vaak zo trots dat hij zijn bord leeg eet en een nieuw recept kan ook wonderen doen. Deze maand tipt Knorr het volgende recept voor een dagje zonder vlees met deze Lasagnette.

Knorr heeft als missie om meer groente en minder vlees te eten, voor onszelf én voor onze planeet. Knorr helpt jou daarbij met inspiratie om groente eten makkelijker en smaakvoller te maken. Want een beetje meer groente op je bord maakt een wereld van verschil! Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Wat Knorr betreft begint het bij kinderen, het draait ook om hun toekomst en die van hun planeet. Meer inspiratie nodig? Ga naar knorr.nl voor meer recepten.