Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderen en groenten: ‘Ze eten liever bloemkool dan patat’

Groente, gaat dat er een beetje in? In deze reeks vertellen ouders over hun kook- en tafelritueel en met name over groenten. In de eerste aflevering hebben Shanice (28), haar zoon Damé (8) en dochter Vajèn (3) uit Haarlem de hoofdrol. Spoiler: in dit gezin zijn groenten geen issue.

Ouders van Nu samen met Knorr

Samen tafelen

‘We eten eigenlijk altijd aan tafel. De oudste wil soms liever op de bank – met Netflix aan – maar dat doen we maar heel af en toe, als we iets makkelijks eten. We vinden het alle drie gezellig om te tafelen. We kletsen over de dag en ik merk dat ze ook beter eten als we rustig de tijd ervoor nemen en met aandacht eten.’

Keukenhulpjes

‘Ik kook en zet meestal de pannen op tafel. De jongste helpt met indekken en de oudste met afruimen. Tijdens het koken vindt Damé het leuk om te helpen: dan snijdt hij een paprika of dopt hij bonen, bijvoorbeeld. Zijn vader is kok, dus daar krijgt hij het goede voorbeeld van. Hartstikke handig en gezellig, zo’n hulpje in de keuken.’

Eerste hapjes

‘De kinderen eten allebei goed, al vanaf het begin. Ik maakte altijd zelf groente- en fruithapjes en heb ze snel met de pot mee laten eten. Met zes maanden kregen ze hun eerste hapje. Voor m’n zoontje was dat worteltjes met koolraap en aardappel en bij m’n dochter bruine bonen, appel en aardappel. Fijngepureerd, natuurlijk. Ze vonden het meteen lekker.’

Groentefans

‘Lof, spruiten, bietjes, het gaat er allemaal in. Damé’s lievelingsgroente is bloemkool en Vajèn eet het liefst broccoli. Het is misschien moeilijk te geloven, maar ze zijn blijer met een bord groente dan een bord patat. Ik ben zelf ook dol op groente, dus dat helpt. Ik kook de groente met wat bouillon in het water en serveer de bloemkool bijvoorbeeld met een kaassausje en nootmuskaat, en een bakje komkommer erbij. Ook andijviestamppot met spekjes en een gehaktbal doen het goed hier thuis.’

Gezonde snack

‘Tussendoor snacken we regelmatig rauwe groenten. Mini-komkommertjes, snoeptomaatjes of worteltjes: we knabbelen het allemaal weg. Voor het middageten eten we vaak een bakje fruit.’

Groentetuin

‘Sinds kort kweken we onze eigen groenten in de vensterbank. Zo zien de kinderen hoe groente groeit en dat vinden ze reuze-interessant. De kleinste gaat ’s ochtends meteen naar de plantjes om te kijken of ze gegroeid zijn. We verbouwen bloemkool, paprika, aardbeien en andijvie, en vooral die laatste schiet uit de grond. Ik wil straks graag een kweekbak in de tuin, zodat ik ze daarin kan zetten.’

Seizoensgroenten

‘Vooral in de winter kies ik vaak voor seizoensgroenten. De spruiten en boerenkool zijn dan op hun lekkerst. Als het aspergetijd is, maak ik weleens aspergesoep en in het najaar is de pompoen een winnaar. Ik wok ‘m of maak er soep van. Daar smullen ze van!’

Recept-tip voor koken met je kind

Het kan soms ingewikkeld zijn om kinderen groente te laten eten, maar door samen te koken is je kind vaak zo trots dat hij zijn bord leeg eet en een nieuw recept kan ook wonderen doen. Deze maand tipt Knorr het volgende recept voor roergebakken asperges met vegetarische kipstuckjes. Meer inspiratie nodig? Ga naar knorr.nl voor meer recepten.