Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderen en tanden: wat zijn de mijlpalen?

Van het eerste tandje, naar een compleet melkgebit en van een wiebeltand naar een blijvend gebit. Het kindergebit viert nogal wat mijlpalen. Daarbij is een goede mondverzorging onmisbaar. Maak daarom van het poetsen een feestje!

1. Eerste tand

Kwijlt je baby er flink op los, ruikt zijn poep zuur en is geen voorwerp meer veilig door zijn bijtbehoefte? De kans is groot dat de eerste tandjes doorkomen. Gemiddeld is dat rond de zes maanden, maar het kan ook al met vier maanden. Er zijn ook kinderen die pas rond hun eerste verjaardag hun eerste tand krijgen.

2. Poetsfeest!

Zodra het eerste babytandje door is gekomen, kun je meteen beginnen met poetsen. Tot twee jaar hoeft dit maar één keer per dag, daarna twee keer per dag. Gebruik tot het vijfde jaar speciale peuterpasta. Hierin zit minder fluoride, zodat het geen kwaad kan als hij wat tandpasta doorslikt.

3. En wanneer de rest?

Hoewel de volgorde waarin de tanden verschijnen per kind verschilt, zijn het vaak de onderste snijtanden in het midden die als eerste doorkomen. Daarna volgen de twee middelste snijtanden bovenin. In de volgende fase verschijnen meestal de buitenste snijtijden in het bovengebit. Hierna breken de tanden en kiezen in het bovenste gebit om en om door.

4. Naar de tandarts

Is je kind twee jaar, dan kun je hem voor het eerst meenemen naar de tandarts. Doe dit als je zelf ook een controleafspraak hebt, dat maakt het minder spannend. Tijdens het eerste tandartsbezoek kijken de meeste tandartsen alleen even in de mond. Daarna kom je kind, net als jij, terug voor een periodieke controle.

5. Melkgebit compleet

Als je kind drie jaar is, is er reden voor een feestje. Want op deze leeftijd is het melkgebit meestal compleet. Je kind heeft dan twintig tanden en kiezen (twaalf tanden en acht kiezen). Vanaf 4 jaar mag je ook beginnen met elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen verwijdert effectiever tandplak en is daardoor beter voor de gezondheid van het melkgebit dan met de hand poetsen. Je kunt vanaf dit moment ook je kleuter een poetroutine aanleren (2 x per dag 2 minuten poetsen).

6. Wisselen maar

Tussen de zes en twaalf jaar begint het wisselen van de tanden. Het melkgebit maakt dan plaats voor een blijvend gebit. De volgorde van wisselen verloopt net als bij het doorbreken van het melkgebit meestal ook volgens een bepaald patroon. Ook breken er in de wisselperiode grote blijvende kiezen door, te herkennen aan de diepe groeven.

Zwangerbox partnerpagina Ouders van Nu voordeelpas 2022

Ouders van Nu voordeelpas

Bekijk de website