Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Je kind en z'n eigen paspoort: hoe zit dat?

Misschien is het deze zomer zover en ga je voor het eerst met je kind de grens over. En anders gebeurt het met een beetje geluk wel een andere keer. Om stress te voorkomen regel je tijdig een geldig reisdocument voor je kind. Want of je kind nou piepklein is of dat jullie ‘alleen maar’ met de auto naar Frankrijk gaan: zonder geldig reisdocument kom je nergens.

Ouders van Nu samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Als je met je kind naar het buitenland reist, heeft hij ALTIJD een eigen reisdocument nodig. Dus ook als je met de auto de grens met België oversteekt of een uitstapje maakt net over de grens met Duitsland. Welk reisdocument je kind nodig heeft, hangt van de bestemming af. Reis je naar een ander EU-land, dan is een identiteitskaart voldoende. Met een paspoort kun je de hele wereld over reizen. Voor veel landen buiten de EU is daarnaast een visum verplicht. Check altijd goed voor je vertrekt hoe en waar je een visum kunt aanvragen. Soms kun je een visum online of bij aankomst op het vliegveld aanschaffen. Als dat niet kan moet je het aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat.

Paspoort aanvragen voor je baby

Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart is niet aan leeftijd gebonden. Zodra je met je kind naar het buitenland gaat, heeft hij een eigen document nodig. Zelfs als het gaat om een pasgeboren baby. Om een reisdocument aan te vragen, moet je je kind meenemen naar het gemeentehuis. Voor deze aanvraag is toestemming nodig van beide ouders/gezaghebbenden en een geschikte, recente pasfoto van je kind . Kan een van de ouders/gezaghebbenden niet aanwezig zijn bij de aanvraag, dan kan hij of zij schriftelijk toestemming verlenen via een formulier. Kijk op de website van jouw gemeente voor meer informatie. Kan het reisdocument worden afgehaald, dan moet je kind hier opnieuw bij aanwezig zijn.

Geldig reisdocument voor iedereen

Vroeger werden kinderen in het paspoort van hun ouders bijgeschreven, maar sinds juni 2012 kan dat niet meer. Kinderen van elke leeftijd moeten nu zelf een geldig reisdocument hebben. Dit is op Europees niveau vastgelegd om paspoortfraude tegen te gaan. Ook verkleint het de kans op ontvoering van kinderen.

Legitimeren bij medische zorg

Je kind heeft een paspoort of identiteitskaart niet alleen nodig om naar het buitenland te reizen. Ook als hij medische zorg nodig heeft in het buitenland moet je kind zich kunnen legitimeren. Kun je geen identiteitsbewijs laten zien, dan kan de zorgverlener de kosten van de behandeling van je kind in principe niet declareren bij een zorgverzekeraar.