Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kleine kinderkamer? Zo creëer je makkelijk meer ruimte

Wil je van een kleine ruimte een gezellige, functionele kinderkamer maken? Geen probleem! Er zijn allerlei slimme oplossingen om meer ruimte te creëren. Van spelen met kleur tot werken in de hoogte en zelfs een (kleine) verbouwing kan zo gepiept zijn.

Ouders van nu samen met findio

Wat heb je nodig?

Vraag je bij het inrichten van de kinderkamer steeds af: heeft mijn kind dit écht nodig? Een bed, kledingkast en bureau(tje) zijn noodzakelijk, maar die grote stoel? Of dat leuke nachtkastje? Combineer liever meubels met elkaar: een sidetable die dienst doet als nachtkastje. Of tik een kast op de kop met een uitklapbaar bureau.

Werk in de hoogte

Bij een kleine oppervlakte is het slim om in de hoogte te werken. De meest bekende oplossing is natuurlijk de hoogslaper. Niet alleen praktisch, kinderen zijn er vaak ook dol op. Je kunt een normaal bed ook verhogen zodat er (diepere) opberglades onder het bed passen. En hang in plaats van een plank een (open) kastje aan de muur. Daar kun je meer in kwijt.

Lichte kleuren

Werk in een kleine kinderkamer altijd met lichte, neutrale kleuren. Deze reflecteren het natuurlijk licht dat naar binnen valt. Schilder het plafond altijd een paar tinten lichter dan de muren, zodat de kamer hoger lijkt. Wil je graag kleur in de kinderkamer? Kies dan voor fotobehang, zoals een afbeelding van het strand of een bos, of ga voor behang met een verticale print.

Gebruik de ruimte boven de deur

Aan deze plek wordt haast nooit gedacht, maar de lege ruimte boven (en om) de deurpost is ideaal voor extra bergruimte. Als je in de deuropening staat, zie je er ook nog eens niets van. Fijn!

Kies voor zwevende elementen

Een zwevend kledingrek (tip: zoek een mooie stok in het bos en bevestig deze met dunne kettinkjes aan het plafond) of een mooie hangstoel geven de kamer een ruimtelijk gevoel. De vloer loopt zo gewoon door, waardoor je geen deel van de kamer blokkeert.

Ruim kleine dingen op

Een kinderkamer oogt al snel rommelig: speelgoedauto’s, knuffels, boeken: overal ligt wel iets. Berg zo veel mogelijk ‘troepjes’ op in dichte kasten, manden of lades, zodat de kamer rustig en opgeruimd oogt. Zet alleen de ‘pronkstukken’ in het zicht op een kast of plank aan de muur.

Rollende meubels

Ideaal: een roltafel. Deze kun je makkelijk verplaatsen naar waar je hem nodig hebt. Of je rolt hem snel even aan de kant of de kamer uit als je kind meer speelruimte nodig heeft. Gebruik de roltafel als extra opberger voor kleding, luiers, boeken, schoenen of speelgoed.

Toch maar verbouwen?

Zijn bovenstaande trucs niet voldoende en heb je écht behoefte aan meer ruimte? Dan zit er niets anders op dan verbouwen. Bijvoorbeeld als er van één grote slaapkamer twee kleine kamers gemaakt moeten worden of als de kleinste kamer in huis geen ramen heeft. Geen zin in alle stress die een verbouwing met zich meebrengt? Schakel dan de Findio Verbouwcoach in. Deze coach ontzorgt en helpt je stap voor stap op weg, van creatie naar de daadwerkelijke verbouwing.

Redactioneel – Offer – Babykalender

Alles lezen over de ontwikkeling van je baby?

Van baby tot peuter - Ouders van Nu
Shop nu