Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Koemelkallergie: wat kun je doen?

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Wat moet je doen als blijkt dat je baby dit heeft?

Ouders van Nu samen met Nutricia

Eerste levensjaar

Een koemelkallergie wordt meestal in het eerste levensjaar vastgesteld. Vaak verdwijnen de klachten als de kinderen ouder worden. Iets meer de helft van de kinderen met een voedselallergie kan weer koemelk verdragen rond de eerste verjaardag. De rest volgt over het algemeen in de daaropvolgende vier jaar.

Wat zijn de klachten?

De aard en ernst van de klachten kunnen bij een koemelkallergie erg verschillen. De meest voorkomende klachten zijn huidklachten (jeuk, eczeem en netelroos), maag- en darmklachten (darmkrampen, braken en diarree) en luchtwegklachten (astma, niesbuien).

Tips bij koemelkallergie

Als de arts heeft geconstateerd dat je kind een koemelkallergie heeft, zijn er een aantal dingen die je kan doen om koemelk te vermijden.

– Geef je borstvoeding, dan is het belangrijk om je eigen voeding aan te passen. Bij de huisarts kun je terecht voor een verwijzing naar een diëtist voor advies.

– Als je opvolgmelk geeft, zal de arts je adviseren over een speciale voeding die geschikt is voor de behandeling van koemelkallergie. De eiwitten in die voeding zijn zo behandeld, dat het lichaam van een kind ze niet meer herkent als koemelkeiwitten en er niet op zal reageren.

– Krijgt je kind al hapjes? Zorg er dan voor dat je producten op basis van koemelk vermijdt.

24 uur per dag advies

Als je meer wilt weten over koemelkallergie kan je ook contact opnemen met Nutricia Kindervoeding Service voor gratis advies. Een team van voedingskundigen is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar voor alle vragen over baby- en kindervoeding. Ze begrijpen welke onzekerheden je door kan maken als jonge ouder. En: domme vragen bestaan niet. Ook als je alleen maar een luisterend oor nodig hebt, staat de Kindervoeding Service voor je klaar.

Geruststelling

Tessy, moeder van Senna (7 maanden), heeft naar aanleiding van de koemelkallergie van haar dochter ook contact opgenomen met de Kindervoeding Service. Haar dochter accepteerde de dieet opvolgmelk niet en weigerde de fles. De voedingskundige van Nutricia stelde Tessy gerust dat kinderen bijna altijd moeten wennen aan nieuwe voeding. Dit duurt gemiddeld twee weken. Ze raadde haar aan om johannesbroodpitmeel toe te voegen aan de voeding (ook vanwege de reflux) en Senna goed rechtop te houden.

Intensief contact

Ook Aurelia heeft destijds met de Kindervoeding Service gebeld omdat haar zoontje Bjarn last had van krampjes, moeizame ontlasting en regelmatige spuugde. Na intensief contact met de voedingskundige en het consultatiebureau bleek dat Bjarn een koemelkallergie had.

Aurelia is erg te spreken over het contact met de Kindervoeding Service. ‘Ze zijn altijd bereikbaar en denken goed mee. Ik had destijds een vast contactpersoon, een van de voedingskundigen. Zij belde me geregeld terug om te vragen hoe het ging.’

Lees ook: