6 'simpele' tips om je kind minder te laten zitten

Zitten, wat is dat? Als je kind thuis is, kun je dat moment van even op de bank ploffen wel vergeten. Alleen op de wc-pot heb je een paar spaarzame minuten ‘rust’. Los daarvan zitten we toch met z’n allen te lang achterelkaar. Om chronische klachten te voorkomen – en het goede voorbeeld aan je kind te geven – is het belangrijk om wat vaker op te staan.

Ouders van Nu samen met Zilveren Kruis

Waarom is langdurig zitten ongezond?

Langdurig zitten is ongezond en kan leiden tot bijvoorbeeld en diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Volgens Hidde van der Ploeg, onderzoeker bij Amsterdam UMC, is het grote verschil tussen zitten en staan het gebruik of juist niet gebruiken van de grootste spieren in je lichaam, namelijk de grote beenspieren. ‘Als je je beenspieren niet gebruikt wordt het suiker en vet in je bloed minder goed opgenomen in je cellen, dat is niet goed voor je stofwisseling en je gezondheid. Het is verstandig om een goede balans te vinden tussen zitten, staan en bewegen door de dag heen.’

Geef het goede voorbeeld

Om tussendoor wat vaker op te staan, hebben we zes leuke tips die je kind zeker leuk gaat vinden en meteen zorgen voor wat extra lichaamsbeweging.

 1. Huishoudelijke klusjes

  Stofzuigen, dweilen, de ramen lappen, de tuinmeubelen schoonmaken, onkruid wieden. Er valt altijd wel een klusje in of om het huis te doen. Laat je kind vooral gezellig meehelpen. Spotify-playlist aan en gáán! Niet alleen vliegt de tijd zo voorbij en verzet je nuttig werk, het is meteen een mooie work-out voor jullie allebei. Ook al loopt je peuter alleen maar met een poetsdoek te zwaaien.

 2. Glas en oud papier wegbrengen

  Krijg je een keiharde ‘nee’ te horen als je je kind voorstelt om naar buiten te gaan? Bedenk een smoesje. Misschien heb je nog glaswerk en oud papier dat je weg moet brengen? Dit loopje (met misschien een omweg langs een speeltuin) is goed voor een flink aantal extra stappen.

 3. Zoek de knuffel

  Samen met je kind een spelletje doen is altijd een goed idee. Maar denk dan niet aan zittende spellen als memorie of domino. Eerder aan simpele spelletjes waar je bijna niks voor nodig hebt, zoals ‘wie is er als eerste in de keuken’, hinkelen door de woonkamer of om de beurt een knuffel verstoppen en zoeken.

 4. Reclame? Doe de kabouterdans

  Zit je kind lekker voor de tv op een regenachtige dag? Helemaal niet erg, zolang hij tussendoor maar regelmatig opstaat. Het reclameblok is hiervoor een perfect moment. Spreek met z’n allen af om dan ‘iets’ te doen, bijvoorbeeld de kabouterdans. Komt-ie: ‘Stamp met je voeten op de grond. Zwaai je armen in de lucht. Stamp nu rond als een gans. Zo gaat de kabouterdans.’

 5. Alle sokken verzamelen

  Heb je ook zo’n hekel aan het vouwen van sokken? Gooi alle sokken in een mand en trommel de hele familie op om je te helpen. Maak eerst ‘paartjes’ (nog leerzaam ook) en vouw daarna pakketjes of bolletjes (of je hebt een heel andere techniek natuurlijk).

 6. Disco @home

  Hoe leuk is het om je huis om te toveren tot een heuse (kinder)disco. Muziek op z’n allerhardst en doe samen met de moonwalk of dans de Lambada met de hele familie.

Advertisement