Lange autoreis? Zo verveelt je kind zich geen seconde

Mamaaaa, zijn we er al? Voor kinderen is het een flinke opgave: lang stilzitten in de auto. En dus ook voor jou: want houd je kind(eren) maar eens zoet op de achterbank… Geen stress! Met een slimme ‘plan de campagne’ vliegt de tijd voorbij én wordt die autorit zelfs een feestje. Ook zonder schermtijd.

Ouders van Nu met McDonald's

1. Stickerboekjes, kleurpotloden en papier

Niet voor niets een klassieker: stickerboekjes, kleurpotloden en papier nemen nou eenmaal niet veel ruimte in én zijn ook nog handig om te gebruiken op plaats van bestemming.

2. ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’

Je kent ze vast nog van vroeger: tijdloze spelletjes zoals ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ en ‘ik ga op reis en neem mee…’ Voor je het weet ben je weer een rode auto, het groen van het gras en de gele schoenen van papa verder.

3. Bingo!

Ook leuk voor onderweg is reisbingo. Maak van tevoren een kaart met dingen die jullie onderweg tegen zullen komen. Heeft iemand ‘Bingo!’, dan krijgt hij wat lekkers of een kleine verrassing.

4. Interactieve kinderplattegrond

Of je nu twee, vier of zelfs meer uur in de auto zit, je maakt de autoreis een stuk leuker voor je kind met een interactieve plattegrond van de route op een tablet of ander scherm. Stel: je rijdt van Groningen naar Den Bosch. Markeer dan op de route de bezienswaardigheden die jullie tegenkomen. Van een tankstation waar je toch al van plan bent om de benen te strekken tot de Z van Zwolle en de Maasbrug. Een van de ‘punten’ voorbij gereden: afstrepen maar! Zo weet je kind precies hoelang de reis nog duurt.

5. Playlist

Om de sfeer er goed in te houden, mag muziek natuurlijk niet ontbreken. Stel een playlist samen met nummers waar het hele gezin van gaat swingen. Tijd voor rust? Zet een luister-cd op.

6. Oké, een nog één snoepje dan..

Onmisbaar als zoethouders zijn natuurlijk snacks en ander lekkers (naast gezondere dingen als brood, fruit en flessen water). En voor deze keer – omdat het best een opgave is om zolang stil te zitten – mag dat best eens ongezond zijn, toch?