Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstafwijkingen herkennen tijdens en na je zwangerschap

Knobbels, hobbels of een verkleurde tepel. Borstafwijkingen komen tijdens de zwangerschap, en het geven van borstvoeding, vaak voor. Maar hoe weet je nou of een afwijking mogelijk een symptoom van borstkanker is?

Ouders van nu samen met pink ribbon

Het is belangrijk om symptomen van borstkanker op tijd te herkennen, zodat borstkanker in een zo’n vroeg mogelijk stadium wordt vastgesteld. Maar hoe ontdek je borstkanker? Zeker wanneer je borsten tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding veranderen, kan het geen kwaad om extra opmerkzaam te zijn.

Uit Brits onderzoek blijkt dat één op tien vrouwen die voor hun 45ste verjaardag borstkanker kregen, de eerste symptomen ontdekten tijdens hun zwangerschap. Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen zich erg bewust van hun lichaam, waardoor hobbels en knobbels mogelijk eerder opgemerkt worden.

Een afwijking, wat nu?

Geen paniek. Zoals gezegd komen borstafwijkingen vaak voor. Gelukkig is zo’n tachtig procent van deze afwijkingen, goedaardig. Er wordt geschat dat het slechts bij 1 op de 10.000 zwangere vrouwen daadwerkelijk om borstkanker gaat.

Het belangrijkste is dat jij je eigen borsten kent. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan moet je je borsten als het ware opnieuw leren kennen. Als je eenmaal weer weet wat normaal is, merk je veel sneller een verandering op. Ga bij twijfel altijd langs de huisarts.

Symptomen waarop je moet letten

Een zwelling (knobbeltje) in de borst
En van de meest voorkomende symptomen is een ‘knobbeltje’. Een verdikking in de borst die anders aanvoelt dan de ‘bobbeligheid’ die je normaal kunt opmerken. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen.

Veranderingen in de tepel
De volgende veranderingen in de tepel kunnen wijzen op borstkanker:
* verdikt strengetje naar de tepel;
* ingetrokken tepel;
* pijn in de tepel;
* vocht uit de tepel (bloederig, groen, waterig of melkachtig);
* zweren op/rond de tepel;

Veranderingen in de borst
De volgende veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker:
* verandering in de textuur van de huid. De huid ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid;
* deukjes in de huid;
* een pijnlijke plek waarbij het weefsel anders aanvoelt;
* de borst voelt warm aan en ziet rood;
* vrij plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst.

Wees ook alert bij een zwelling of knobbel(tje) in de oksel.

1 op de 7

Oktober is de wereldwijde borstkankermaand. Om meer aandacht en geld te vragen voor borstkankeronderzoek, lanceert Pink Ribbon traditiegetrouw een speciale armband waarmee je geld doneert. Dat doe je niet alleen voor anderen, maar ook een beetje voor jezelf, want in Nederland krijgt één op de zeven vrouwen de diagnose borstkanker. Meer onderzoek is dus van levensbelang. Steun Pink Ribbon en bestel de armband hier.