Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo leert je kind veilig vallen

Kruipen, lopen, fietsen, rennen, klimmen en stoeien: kinderen ontdekken de wereld met vallen en opstaan. Door je kind veilig te leren vallen, kun je letsel voorkomen en vergroot je zijn bewegingsvrijheid.

Ouders van nu samen met VSM

Lekker laten bewegen

Kinderen bewegen minder, hebben minder mogelijkheden om buiten te ravotten en zitten vaker achter de computer. Gevolg? Ze bezeren zich vaker door een val of botsing. Veilig leren vallen, begint met je kind zo veel en zo veelzijdig mogelijk te laten bewegen. Dus laat je baby lekker onder de tafel doorkruipen en neem je dreumes iedere dag mee naar buiten waar hij alle ruimte heeft om te rennen. Op deze manier ontwikkelen ze hun basisvaardigheden en dat voorkomt een hoop ongelukjes. Verslechterde motorische vaardigheden zijn volgens bewegingswetenschappers aan de VU één van de grootste oorzaken van het stijgende aantal bezoekjes van kinderen aan de Spoedeisende Hulp.

Vallen is niet erg

Geef je kind de ruimte om te vallen. Wees niet bang om het loopwagentje een keer weg te halen en grijp niet direct in als je kind iets te enthousiast achter een bal aanrent. Als je kind zelf ervaart dat hij een val kan opvangen, krijgt hij meer zelfvertrouwen in zijn lichaam. Kinderen die niet bang zijn om te vallen, durven meer. Ze zijn minder terughoudend tijdens het sporten of andere lichamelijke uitdagingen en dat is weer goed voor hun ontwikkeling.

Valtraining

Kinderen kunnen ook speciale valtrainingen volgen. Soms wordt dit zelfs aangeboden op school tijdens de gymles. Ze leren dan allerlei handigheidjes om hun val op te vangen. Vallende kinderen steken uit reflex vaak hun handen uit, zodat er heel veel druk op de armen komt, waardoor ze toch nog vaak met hun hoofd tegen de grond stoten. Het is beter om de val via arm en schouder op te vangen en dan door te rollen via de schouder, met het hoofd opzij. Nog een tip: leer kinderen om hun armen als schokdempers te gebruiken en niet om met hun armen de val tegen te houden. Door met je armen tijdens een val flink hard op de grond te slaan (afslaan), rol je automatisch door. Misschien niet pijnloos, maar zere armen is minder erg, dan een hoofdwond of gebroken pols.

Kusje erop

Bettina is moeder van dochter Bobbi (bijna 5) en zoon Fitz (1,5) en ziet haar kinderen regelmatig vallen. Bij Bobbi gebeurt dit vaak buiten, zeker nu ze leert fietsen. Zoon Fitz rent en klimt wat af en valt soms wel 15 keer op één dag. Bettina: ‘Meestal lossen we vallen op met ‘een kusje erop’. Maar zo vaak vallen op een dag, vraagt soms om wat extra verzorging van de huid. Voor mijn kinderen wil ik altijd zo veel mogelijk producten gebruiken op natuurlijke basis, helemaal als het op de huid wordt gesmeerd. Daarom ben ik zo blij met de Arnikind Vallen en stoten gel van VSM. Na het smeren merk ik dat ze beiden snel weer lekker gaan spelen.’

Eerste hulp bij vallen en stoten

VSM Kind Arnikind Vallen en stoten gel is een verzorgende gel die speciaal is ontwikkeld als eerste hulpmiddel voor kinderen, die met vallen en opstaan leren kruipen, lopen, fietsen en spelen. Het is een verzorgingsproduct dat de natuurlijke ingrediënten Arnica en Calendula bevat. Het verzorgt, verkoelt en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Arnikind is geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar en mag alleen op de intacte huid worden gebruikt.

Redactioneel – Offer – zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Betrouwbaar en snel
Vind je hier