Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lente voor altijd

Je ziet misschien meteen overwinterende senioren voor je als je denkt aan Tenerife, maar dit eiland is vooral een perfecte bestemming voor een relaxte familievakantie, ontdekte Saskia.

Saskia Borst (35) stapte met haar man Bart (36) en hun kinderen Fien (3) en Gijs (15 maanden) in het vliegtuig voor een weekje vitamine D op Tenerife.

Ouders van Nu samen met TUI

Is het in Nederland 21˚ C dan vraag ik me vooral af of ik mijn winter- of zomerjas moet aantrekken. Hoe anders is dat op Tenerife. Dilemma van de dag: gaan we naar het strand of naar het zwembad? Ik lig languit op een zonnebed op ons terras. In mijn bikini, want als het op Tenerife 21 ˚C is, dan doe je dat gewoon. Fien stuitert naast me op en neer. ‘Ik hoef vandaag geen zwemband meer mama, alleen vleugels. En jij mag me níet vasthouden.’ Het zwembad dus, Fien heeft besloten.

Pierenbaas

Het eiland van de eeuwige lente wordt Tenerife genoemd, wat het een perfecte buitenhet-hoogseizoen-bestemming maakt. Zelfs in december plons je hier nog zonder te twijfelen in het zwembad. Althans wel in dat van Hovima La Pinta (het familiehotel waarin wij logeren), want dat is – halleluja – verwarmd. Geen gedoe dus met rillende peuters op de rand van het pierenbad. Sterker nog: het pierenbad is met waterkanonnen, een dreumesglijbaan en sproeiers in bloemvorm the place to be. Favoriet bij Gijs: de waterbaan waarin je bootjes en alles wat ook maar drijft kunt laten rondvaren. Gijs snapt het concept nog niet helemaal en gebruikt deze ‘slotgracht’ vooral om als een koning in te zitten, alsof hij de baas van het bad is.

alleen maar te zwemmen. Met onze huurauto gaan we eropuit om het eiland te verkennen. De eerste bestemming: San Cristóbal de La Laguna. Dit dorp staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tussen de huizen met pastelkleurige gevels gaan serene binnenplaatsen, galeries en authentieke restaurants schuil. Het centrum is grotendeels verkeersvrij en dat geeft Fien de gelegenheid om haar loopfiets de sporen te geven. Letterlijk zo blij als een kind sjeest ze voor ons uit. We lunchen bij Ca’Zona op Plaza de la Concepción. Ook op dit plein zijn auto’s niet welkom, dus terwijl wij op het terras wachten op de seranoham, manchego, croquetas en papas fritas, zet Fien nog een paar rondjes op de teller.

In zee gaan

Het hotel staat in Costa Adeje, aan de zuidkant van het eiland. Net zo gezellig als de grotere toeristenplaatsen als Playa de las Américas en Los Christianos, maar dan net een tikkie chiquer en zonder het uitgaanspubliek. Vanuit het hotel sta je in twee stappen op de boulevard langs het strand, waar je de restaurants, beachclubs en winkels voor het uitkiezen hebt. Dit deel van het eiland is vooral populair vanwege de stranden. Dankzij kunstmatig aangelegde golfbrekers is de zee hier rustig en daarmee is de branding peuterproof. Gijs doet een siësta in de buggy, maar wij installeren ons op het vulkanische zand en kijken lui toe hoe Fien een zandijssalon runt.

Van kabbelend water is in het noorden geen sprake. Met veel geweld beuken de golven er op de kust. We zijn in Puerto de la Cruz, waar we via Nationaal Park Del Teide naartoe zijn genavigeerd. Zwemmen in zee is hier geen optie met kinderen, maar zwemmen aan zee wél. In de jaren zeventig liet kunstenaar César Manrique aan de kust Lago Martiánez aanleggen, een botanische tuin met zeven zwembaden, die zijn gevuld met (niet verwarmd) gefilterd zeewater. De baden worden omringd door palmbomen en enorme sculpturen, zoals La Jibia (de inktvis), die languit in de zon bij het pierenbad ligt en dienstdoet als klimobject.

Het middelpunt van het eiland wordt gemarkeerd door de Pico del Teide, een inactieve vulkaan van 3718 meter hoog. Je kunt met een gondel omhoog, maar zelfs als je dat niet doet, moet je op deze plek zijn geweest als je Tenerife bezoekt. Het nationale park eromheen is buitenaards mooi. Rotsformaties worden afgewisseld met uitgestrekte vlaktes en dichtbebosde hellingen. De weg slingert door het park en onderweg kun je op meerdere plekken stoppen om je te verwonderen over het uitzicht of een (korte) wandeling maken door het natuurgeweld. Gijs is van het type ‘alles proeven’ en stopt wat vulkanisch gesteente in zijn mond. Fien bouwt met hetzelfde soort stenen een toren in het landschap. De reuring van de kust is niet ver weg, maar toch lijkt het alsof we in een andere wereld zijn beland.

Tips van Saskia

Goed op weg: Als je meer wilt zien van het eiland, is een auto onmisbaar. Wij huurden er een met autostoeltjes bij Sunny Cars (vooraf reserveren). Fijn: ze doen daar niet aan kleine lettertjes, onverwachte kosten of toeslagen. Alles was bij de prijs inbegrepen.
Parksessies: Op Tenerife zijn meerdere attractieparken, zoals Loro Parque (uitgeroepen tot de beste dierentuin van Europa) en Siam Park, een water- en glijbanenpark in oosterse stijl.
Benenwagen: Reis je met een peuter die niet lang wil lopen? Zorg dan dat je in je bagage ruimte overhoudt voor een loopfiets. Als je het stuurtje demonteert, past-ie in een grote reistas.

Surfen & schommelen

Tijdens onze volgende expeditie rijden we naar surfdorp El Médano, waar je vanaf de boulevard uitzicht hebt op Montaña Roja, een krater aan zee. Het is lunchtijd en we ploffen neer op het terras van surfcafé Veinte 04, dat grenst aan een speeltuin. Superdeluxe burger op ons bord, Fien op een schommel met de zeewind in haar haren en een vulkaan in de verte. Ons vakantiegevoel is compleet.
Die krater willen we nog wel wat beter zien en dus maken we op de terugweg een pitstop bij Chirinquito Pirata. een ‘piratenbar’ gemaakt van een paar oude containers met een rij picknicktafels in de schaduw, een menukaart vol Canarisch good food en een uitzicht waar je stil van wordt. Is deze bar de kindvriendelijkste plek ooit? Dat niet. Maar Fien en Gijs zijn helemaal gelukkig met de kleurpotloden en stapelbekers die ik lastminute in de luiertas heb gegooid. En daar worden wij op onze beurt ook helemaal gelukkig van.