Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat leren kinderen op een kinderdagverblijf?

Ella drinkt al uit een beker, Tess plast sinds een week op het potje, Anne-Marie deelt haar speelgoed en Fedde rolt geregeld op zijn buik; op het kinderdagverblijf leren kinderen meer dan je denkt. ‘Ouders zijn soms verbaasd over wat hun kinderen op het kinderdagverblijf hebben geleerd. Ze vergeten vaak dat wij meer zijn dan een oppas,’ vertelt Marlies de Haan, manager kwaliteit en pedagogiek bij Partou Kinderopvang.

Ouders van Nu samen met Partou kinderopvang

Leerschool voor later

‘Een kinderdagverblijf is een sociale speelplaats waar kinderen oefenen voor de grote wereld. De pedagogisch medewerkers zijn lief en zorgzaam, maar stimuleren ook vaardigheden die kinderen in de toekomst nodig hebben om zelfstandige en gelukkige mensen te worden. Het is een leerschool voor later.’

Bekijk onderstaande video van Partou kinderopvang en ontdek wat je kind allemaal leert op het kinderdagverblijf.

4 belangrijke dingen die kinderen op een kinderdagverblijf leren

1. Vriendjes maken
De poppenwagen delen, helpen bij het afruimen van de lunchtafel en ruzie maken en weer oplossen. Dit zijn sociale vaardigheden die je later nodig hebt om vrienden te maken en te behouden. Helaas word je hiermee niet geboren. Je ontwikkelt deze vaardigheden spelenderwijs. Belangrijk hierbij is het contact met andere kinderen. En waar hebben kinderen al heel jong contact met elkaar? Op een kinderdagverblijf. Uit onderzoek blijkt dat mensen die echte vrienden om zich heen hebben én makkelijk vriendschappen aangaan, vaker uitgroeien tot gelukkige en zelfverzekerde personen. Om deze redenen stimuleren de medewerkers van een kinderdagverblijf dit onderlinge contact continu.

2. Goed bewegen
Je staat er niet zo bij stil, maar bijna elke beweging die je maakt, heb je moeten leren. Het is daarom belangrijk dat de ontwikkeling van je motoriek al van kleins af aan wordt gestimuleerd. En dit is iets waar de pedagogisch medewerkers op de opvang voor geleerd hebben. Met allerlei beweegspelletjes en oefeningen zorgen zij ervoor – samen met jou als ouder – dat je kind op zijn buik rolt en zelf uit een beker kan drinken. Zo heeft Partou een eigen activiteitenprogramma om de motorische ontwikkeling te stimuleren. ‘Deze activiteiten zijn samengesteld met bewegingswetenschappers en speciaal afgestemd op de leeftijd van de kinderen,’ aldus Marlies.

3. Leren, leren en nog eens leren
Cognitieve ontwikkeling wordt ook wel het proces van het leren genoemd. Op een kinderdagverblijf stimuleren ze deze ontwikkeling op allerlei manieren. Met een afbeelding van een auto over de tafel rijden en ‘Klein rood autootje’ zingen, is al een manier. Bij de herhaling van het liedje doen kinderen de pedagogische medewerkers en roepen zelf al Brrrrrmm! Bij deze oefening slaan de kinderen informatie op, verwerken het, halen het weer terug en passen het dan toe. Daarnaast wordt op de opvang veel voorgelezen. Dit prikkelt niet alleen de fantasie, maar een kind komt ook in aanraking met nieuwe woorden, leert sneller wat een woord betekent en hoe hij hiermee zinnen maakt.

4. Fijne extraatjes
Er zijn ook verschillende praktische dingen die kinderen op de opvang leren. Vaardigheden waar je als ouder veel baat bij hebt. Zo helpen de pedagogisch medewerkers kinderen om zich voor te bereiden op de basisschool. Denk aan: zelf de jas aantrekken, een beker en lunchtrommel openen, maar ook de beurt in de groep durven nemen. Daarnaast praten de medewerkers veel met de kinderen over school. Op het kinderdagverblijf besteden ze ook aandacht aan het zindelijk worden. Bij Partou hebben ze bijvoorbeeld kleine wc’s waarmee ze kinderen trainen zindelijk te worden. En waar het bij jou een gevecht is als je kind zijn speen niet in mag, is het op het kinderdagverblijf heel normaal om er geen te hebben. Toch wel handig, zo’n kinderdagverblijf!