Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Leren lezen met AVI

Leren lezen met AVI: hoe werkt dat precies?

In groep drie leert je kind lezen en schrijven. Het leesniveau wordt aangeduid met het AVI-systeem. Dit leessysteem bestaat uit twaalf niveaus: hoe hoger, hoe moeilijker. Wat weet jij eigenlijk allemaal over AVI-lezen?

Ouders van Nu samen met Bruna

Beginnen met lezen

Je kind is echt geen kleuter meer als hij in groep drie zit. In razendsnel tempo leert hij in een paar maanden een zin per regel lezen en rond de kerstvakantie leest hij al een eerste boekje. In groep vier leest hij al doorlopende zinnetjes en in groep vijf leert je kind om langere zinnen van negen of tien woorden te lezen.

Leesniveau op boekjes

De AVI-indeling (afkorting van Analyse van Individualiseringsvormen) is gekoppeld aan de groep waarin het kind zit. Op een leesboekje staat bijvoorbeeld een M of een E. De M staat voor midden en de E voor eind. M4 houdt dus in dat dit niveau behaald moet worden in het midden van groep 4 en E4 staat voor eind groep 4. Er wordt altijd begonnen bij AVI Start (na een paar maanden leesonderwijs). AVI Plus is het hoogste niveau dat een kind kan bereiken in het AVI-systeem. Dit niveau wordt gemiddeld in groep acht behaald.

Het ene kind leert snel om vlot te lezen, het andere doet er wat langer over. Daarom zijn er op hetzelfde niveau ook indelingen voor risicolezers, methodevolgers of snelle lezers.

AVI-niveaus per groep

  • Groep drie: AVI Start-M3-E3
  • Groep vier: AVI M4-E4
  • Groep vijf: AVI M5-E5
  • Groep zes: AVI M6-E6
  • Groep zeven: AVI M7-E7
  • Groep acht: AVI Plus

De leestoetsen die worden afgenomen bepalen het niveau. Als je kind de voorgelegde tekst goed hardop kan lezen binnen een vooraf gestelde tijd zonder fouten, gaat hij door naar het volgende leesniveau. Als je kind alle niveaus beheerst, kan hij de teksten van het middelbaar onderwijs lezen en begrijpen.

Technisch AVI lezen

Een AVI-niveau geeft aan op welk niveau je kind technisch kan lezen. Technisch leren lezen houdt in dat de hersenen letters vlot kunnen koppelen aan klanken. Als je kind dit onder de knie heeft, kunnen letters gecombineerd worden tot woorden en nog later tot hele zinnen. Eerst wordt er geoefend met eenlettergrepige woorden. Technisch goed kunnen lezen zegt niets over of je kind de tekst ook echt begrijpt. Daarom wordt op school goed geoefend met begrijpend lezen.

5 leuke leestips

Samen lezen is gezellig en verbetert de leeskracht. Zo lees je om de beurt een stuk tekst en geniet je samen van een verhaal.

1. Lees liever elke dag samen vijftien minuten dan één keer per week een uur.

2. Laat je kind het boek uitkiezen. Samen lezen wordt het leukst als je kind niet het gevoel heeft te moeten lezen.

3. Kies een boek dat niet te moeilijk is. Lezen is niet leuk als het steeds niet lukt.

4. Maakt je kind een fout, wacht dan even met verbeteren en kijk aan het einde van de zin samen nog even terug.

5. Geef complimenten.

Boekje lenen of kopen?

Kies een boek dat je kind leuk lijkt. Dat mag best een beetje boven of onder zijn AVI-niveau zijn. Bij het leren lezen is motivatie namelijk een heel belangrijke factor. Er zijn ook veel leuke apps, sites of tijdschriften die je kind helpen bij het leren lezen. Ook bij Bruna vind je veel boekjes om de leeskracht van je kind verder te ontwikkelen. Van voorlezen tot samen lezen en zelf lezen, op school én thuis. Kijk op bruna.nl/leeskracht voor meer informatie.

Gratis groeimeter!
Wil jij ook weten hoe hard je kind groeit? Ga naar de Brunawinkel bij jou in de buurt en ontvang een gratis Gonnie en Gijsje Groeimeter. Wacht niet te lang, want op=op!

Bron tekst | Bruna i.s.m. Uitgeverij Zwijsen
logo-bruna

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier