Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Luiers en kinderkleding: zo shop je het veilig online

Een huishouden runnen met kleine kinderen is vaak druk en hectisch, waardoor je niet altijd tijd hebt om te winkelen of boodschappen te doen. Online shoppen biedt uitkomst, maar hoe doe je dit veilig? Deze checklist helpt je.

Ouders van Nu samen met KPN

Winkelen of boodschappen doen en kleine kinderen: het is niet altijd een gouden combinatie. Urenlang door de stad slenteren gaat vervelen en het snoepschap in de supermarkt is wel héél verleidelijk. Veel ouders maken daarom dankbaar gebruik van alle onlinewinkels. Lekker rustig en efficiënt wanneer de kinderen op bed liggen. Maandboxen pampers in de aanbieding bij Wehkamp, nieuwe shirtjes voor jezelf en de kinderen op Zalando of vliegtickets voor de zomervakantie. Alles is zo gekocht, helemaal met een eigen shopaccount. Handig! Maar: doe het veilig. En wis regelmatig je cookies.

Thuiswinkel waarborg

Kijk altijd eerst of een webwinkel het Thuiswinkel Waarborg heeft. Pas na uitgebreide toetsing op het gebied van wet- en regelgeving, veiligheid en financiële stabiliteit, mogen webshops dit keurmerk voeren. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een betrouwbare webshop.

Online bankieren

Online bankieren is mooie een uitvinding, maar dit wil je natuurlijk wel in een volledig veilige omgeving doen. Met de functie ‘veilig bankieren’ van KPN Veilig (gratis bij KPN internet) krijg je een seintje als je een veilige bankiersite betreedt, en de functie beveiligt ook de verbinding met de site waar je winkelt.

Druk de betaalpagina af

Maak bij twijfel altijd een afdruk van de betaalpagina en controleer je bij- en afschrijvingen via internetbankieren. Is de afrekening niet in orde, neem dan direct contact op met de webwinkel. Soms kun je het geld ook terugkrijgen via de bank (storneren incasso), creditcardmaatschappij (chargeback-regeling) of aankoopbescherming (PayPal).

Retourvoorwaarden gecheckt?

Bij grote webshops kun je er vaak wel van uitgaan dat de retourvoorwaarden goed zijn. Denk bijvoorbeeld aan honderd dagen retourrecht en gratis retourzending. Ga er echter niet automatisch van uit dat dit soort voorwaarden overal gelden. Zeker bij kleinere webshops is het handig om dit vooraf goed te checken.

Zijn er klachten?

Twijfel je of een webwinkel betrouwbaar is? Google naar ervaringen van andere consumenten met de betreffende webwinkel. Je kunt ook kijken of er op Klachtenkompas.nl (veel) klachten zijn.

Automatisch inloggen? Pas op!

Bij webshops waar je geregeld winkelt, is het handig om automatisch ingelogd te zijn. Zo hoef je niet steeds al je gegevens opnieuw in te voeren en je winkelmandje blijft gevuld als je niet gelijk afrekent. Maar wist je dat automatisch ingelogd blijven ook de nodige risico’s met zich meebrengt? In de onderstaande video wordt snel en gemakkelijk uitgelegd hoe dit zit, én waarom het belangrijk is om regelmatig je cookies te wissen.

Veilig internetten

Om er zeker van te zijn dat internet binnen jouw gezin echt veilig wordt gebruikt, installeer je KPN Veilig. Hiermee kun je niet alleen veilig bankieren, het beschermt je apparaten ook tegen virussen en malware. Met de functie ‘ouderlijk toezicht’ worden schadelijke websites automatisch geweerd en zoekresultaten gefilterd op geweld, seks en grof taalgebruik. Ook kun je met ouderlijk toezicht tijdslimieten instellen. Je krijgt dit onlinebeveiligingspakket gratis voor twee apparaten als je Internet of het Alles-in-1 pakket van KPN hebt.