Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat mag je kind wel én niet eten het eerste jaar?

Als je baby 4 maanden is, mag je het eerste hapje geven. Eerder kan de stofwisseling het nog niet aan. Maar wat kan je het eerste jaar wel én niet geven?

Ouders van Nu samen met Nutricia

Groente- en fruithapjes

Het advies is om te starten met groentehapjes. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die eerst groente krijgen, later meer open staan voor de smaak ervan. Voor de meeste baby’s is het eten van fruit geen probleem, omdat ze van nature een voorkeur hebben voor zoet. Geef bij voorkeur ook een aantal dagen hetzelfde, zodat je baby goed en rustig aan de smaak kan wennen.

Borst- en flesvoeding

Belangrijk om te weten is dat de eerste hapjes vaste voeding nog niet in de plaats komen van borst- of flesvoeding. Pas vanaf 6 à 7 maanden vervangt de vaste voeding langzaamaan een deel van de borst- of flesvoeding.

Wat kun je geven?

De eerste maanden kan je het beste licht verteerbare fruit- en groentehapjes geven. Denk bijvoorbeeld aan broccoli en worteltjes. Daarna kan je ook groente geven met een wat sterkere smaak. Als je baby gewend is aan verschillende groenten, meestal rond de 6 maanden, kan je ook aardappel, rijst en pasta geven.

Wat kun je beter niet geven?

– Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet american, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
– Rauwe schaal- en schelpdieren. Rauwe of voorverpakte vis, zoals sushi en gerookte zalm
– Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise of tiramisu. Uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig.

In bovenstaande producten kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.

– Leversmeerworst of leverpaté
Dit bevat veel zout, verzadigd vet en vitamine A. Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen.

– Smeerkaas of gewone kaas
Dit bevat veel verzadigd vet en zout. De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan.

– Honing
Honing kan besmet zijn met een bacterie waar kinderen tot 1 jaar ziek van kunnen worden.

– Gewone melk
Gewone zuivel bevat veel eiwit en weinig ijzer en bevat niet de juiste voedingsstoffen voor een baby. Geef je kind het liefst zo lang mogelijk borstvoeding. Wanneer je geen borstvoeding meer geeft, kies dan voor opvolgmelk. 

– Chocolademelk en zuivelproducten met een zoete smaak
Deze producten bevatten veel suiker

– Magere of halfvolle yoghurt
Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.

– Zoete kindertoetjes, zoals kinderkwark, vruchtenyoghurt en -kwark
Deze toetjes bevatten veel suiker.

– Alle zoete dranken, zoals (vruchten)sap, diksap, aanmaaklimonade en (light) frisdrank
Deze dranken bevatten veel suiker en zijn slecht voor het gebit. Ook went je kind hierdoor aan een zoete smaak. Laat je kind daarom het liefst wennen aan water tussendoor. 

– Toegevoegd zout
De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan

– Kant-en-klaarmaaltijden met toegevoegd zout
Producten hebben vaak al veel smaak van zichzelf. Het is niet nodig om hier zout aan toe te voegen. 

24 uur per dag advies

Als je twijfelt of je een product wel of niet kunt geven aan je baby, kan je altijd Nutricia Kindervoeding Service om gratis advies vragen. Een team van voedingskundigen is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar voor alle vragen over baby- en kindervoeding. Ze begrijpen welke onzekere momenten je door kan maken als jonge ouder. En: domme vragen bestaan niet. Ook als je alleen maar een luisterend oor nodig hebt, staat de Kindervoeding Service voor je klaar.

Wel of geen gerookte zalm?

Marit, moeder van Nick (14 maanden) heeft onlangs ook contact opgenomen met de Kindervoeding Service. Ze vroeg zich af of ze haar zoontje van 14 maanden al gerookte zalm mocht geven. Dit advies kreeg ze van de  voedingskundige:

Dit raden we liever nog even af. Kinderen hebben tot de leeftijd van 4 jaar een minder goede weerstand. Daardoor kunnen ze sneller een voedselinfectie krijgen. Wees daarom nog voorzichtig met rauw vlees en rauwe of voorverpakte vis. Van deze producten kunnen kleintjes eerder ziek worden, doordat ze bepaalde bacteriën kunnen bevatten.

Snel advies

Marit was blij met het advies dat ze kreeg. ‘Er staan zoveel verschillende verhalen op internet, daarom is het fijn dat je op deze manier snel een correct advies kunt krijgen. Ook fijn dat het kan via WhatsApp. Ik weet zeker dat we in de toekomst nog vaak gebruik gaan maken van de Kindervoeding Service.’

Lees ook: