Melk voor je baby: 10 interessante feiten op een rij

Wist je dat de rechterborst vaak meer melk produceert dan de linkerborst? En dat een papfles geen garantie geeft op doorslapen? Tien handige en leuke ‘melkfeitjes’ op een rij. Van moedermelk tot opvolgmelk en ‘gewone’ melk.

ouders van nu samen met Kabrita
 1. Veranderende moedermelk

  Wist je dat de samenstelling van je moedermelk nooit hetzelfde is? Het verandert niet alleen gedurende de dag, maar zelfs tijdens de voeding. Moedermelk past zich continu aan aan de behoefte van je baby. Zo neemt het vetgehalte aan het einde van een drinkbeurt toe en is moedermelk in de ochtend vetter dan ’s avonds.

 2. Unieke geur

  Wist je dat moedermelk altijd een unieke geur heeft? Hierdoor weet je baby het verschil tussen jouw melk en dat van een andere moeder. Nog een grappig feitje over borstvoeding: volgens het Health Foundations Birth Center produceert ruim 75 procent van de moeders veel meer melk met de rechterborst, dan met de linker.

 3. Moeder-kindrelatie

  Vaak wordt gedacht dat borstvoeding beter is voor de moeder-kindrelatie dan flesvoeding. Maar volgens onderzoeker Jarno Jansen van de Radboud Universiteit kan dat effect niet worden aangetoond. Hij onderzocht of pasgeborenen zich behaaglijker voelen als ze borstvoeding krijgen, maar kon geen verschil ontdekken met baby’s die flesvoeding krijgen.

 4. De keuze is reuze

  Of je nou borstvoeding hebt gegeven en daarmee wilt stoppen of je baby groot is geworden op flesvoeding: met zes maanden kun je overstappen op opvolgmelk*. Opvolgmelk bevat alle belangrijke voedingstoffen die je baby nodig heeft voor zijn groei en ontwikkeling. De keuze is reuze: van standaard opvolgmelk tot opvolgmelk op basis van geitenmelk of schapenmelk. Ook is er biologische opvolgmelk, gemaakt van melk van Hollandse koeien die de buitenlucht kennen en biologisch voer krijgen.

 5. Melk van de geit

  Een van de voordelen van opvolgmelk op basis van geitenmelk is de unieke eiwitsamenstelling waar veel kinderen goed op reageren. De eiwitten in geitenmelk vormen namelijk een zachte massa in de maag, die relatief makkelijk door het lichaam wordt afgebroken. Hierdoor worden voedingsstoffen goed opgenomen en is het goed verdraagbaar. Net als andere melksoorten bevat geitenmelk vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling van je kind. Goed om te weten: geitenmelk is mild van smaak.

 6. Koemelkallergie

  Ongeveer 1 tot 6 procent van de baby’s jonger dan één jaar is allergisch voor bepaalde voedingstoffen. Veel van deze kinderen hebben koemelkallergie. Lastig, want koemelkeiwit komt in bijna alle melkproducten voor. Flesvoeding, maar ook borstvoeding, kan koemelkeiwit bevatten. Symptomen van koemelkallergie zijn: diarree en spugen, verstopping of darmkrampjes. Maar ook huidklachten, zoals eczeem, zwellingen, jeuk of droge plekken en problemen met de luchtwegen, zoals een neusverkoudheid die maar niet overgaat, benauwdheid, hoesten, oorontstekingen en ontstoken oogjes. Meestal leiden deze klachten tot veel huilen, onrustig zijn en langzamer groeien. Geef je borstvoeding? Stop dan tijdelijk met het zelf eten en drinken van melkproducten. Geef je flesvoeding, dan kun je een vervangende flesvoeding geven voor baby’s met een koemelkallergie. Is je baby ouder dan zes maanden? Dan kun je overstappen op hypoallergene opvolgmelk.

 7. Aan de pap

  Zodra je baby vier maanden is, kun je hem voorzichtig kennis laten maken met pap. Rijstebloempap bevat minder vezels dan andere soorten pap en is licht verteerbaar. Ideaal dus om mee te beginnen. Vanaf zes maanden kun je pap van tarwe of havermout geven, gemixt met opvolgmelk. Pap maken met moedermelk kan ook, maar door een enzym in de moedermelk bindt de pap minder goed en blijft het dun. Veel ouders geven hun baby voor het slapen gaan een papfles in de hoop dat hij doorslaapt. Helaas biedt dit geen garantie voor extra nachtrust. Waar het ene kind beter doorslaapt na een volle papfles, wordt het andere kind nog gewoon wakker. Je baby slaapt door als hij er aan toe is.

 8. Fles of lepel?

  Het is beter voor de mondmotoriek (kauwen en slikken) om je baby pap te geven met een lepel in plaats van een fles. Pap geven met een lepel gaat langzamer, waardoor de darmen van je baby meer tijd hebben om het te verwerken. Daardoor krijgt je kind minder snel last van buikpijn. Als je de pap te dun vindt om te geven met een lepel, gebruik dan wat minder melk.

 9. Vanaf één jaar

  Gewone melk is goed voor elk, maar wel pas vanaf één jaar. Dan hebben kinderen genoeg aan de voedingsstoffen in koemelk. Dankzij een dagelijkse portie zuivel krijgt je kind genoeg eiwitten, vitamines B2, B12 en calcium binnen. De overgang van opvolgmelk naar gewone melk makkelijker maken? Meng de opvolgmelk dan met steeds meer gewone melk. Tot zijn vierde jaar heeft je kind 300 ml zuivel per dag nodig. Dat zijn ongeveer twee bekertjes melk of melkproducten per dag, inclusief yoghurt, kwark of vla.

 10. Soja- en amandelmelk

  Naast geiten- of schapenmelk, zijn er ook nog andere melkproducten die niet van de koe komen. Denk aan soja-, amandel- of rijstmelk bijvoorbeeld. Deze geef je pas na zes maanden. Let er wel op dat er voldoende calcium en vitamines (waaronder B12) aan is toegevoegd en niet te veel extra suikers.

*Borstvoeding is altijd het beste voor je baby. Moedermelk bevat nou eenmaal precies de goede verhouding eiwitten, vetten en mineralen die je kind nodig heeft om te groeien en zijn immuunsysteem op te bouwen. Bovendien past de samenstelling van moedermelk zich voortdurend aan de behoeften van je baby, heeft het altijd de juiste temperatuur en geef je je kind zo unieke afweerstoffen mee.