Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5x leuke (en lekkere!) manieren om de fijne motoriek van je baby te stimuleren

Bij de fijne motoriek draait het allemaal om de fijne bewegingen: tekenen, knippen of plakken. Dit kan je baby natuurlijk nog lang niet, maar de basis wordt nu al wel gelegd. Het is dan ook belangrijk dat je de fijne motoriek van je kind spelenderwijs stimuleert. Zo pak je het aan.

Ouders van Nu samen met Kabrita

1. Pak ‘m dan, als je kan!

Tussen de nul en drie maanden is het leuk om te testen of je baby al iets kan vasthouden. Leg bijvoorbeeld een speeltje in zijn hand. Kan hij het al vasthouden? Als je kind iets ouder is, kun je het speeltje voor hem houden. En ja hoor, opeens kan hij er zelfs naar grijpen. Hoe leuk ook om te zien dat hij zich ontwikkeld: wees gewaarschuwd. Zo rond de vijf à zes maanden is hij een volleerd grijper en is geen bril of ketting meer veilig.

2. Lekker babygymen

Ook goed voor de fijne motoriek van een baby is een babygym. Dit is een speeltoestel dat je over je baby heen zet als hij op de grond of in de box ligt. Aan een babygym hangen verschillende speeltjes, zoals knuffeltjes, een spiegeltje, belletje en/of speeltjes die rammelen, bewegen of muziek maken. Als je baby op z’n rug onder de babygym ligt, kan hij met zijn handen en voeten met de hangende speeltjes spelen, door ze te pakken of er tegenaan te trappelen. Hiermee traint hij zijn oog-handcoördinatie en behendigheid.

Wat is fijne motoriek?

Motoriek is het vermogen om te bewegen. Hierbij is er onderscheid tussen de grove en fijne motoriek. Bij de fijne motoriek draait het om fijne bewegingen. Denk aan tekenen, knippen, eten met een lepel of het vasthouden van een potlood. De grove motoriek gaat over grove bewegingen, zoals lopen en kruipen.

3. Knabbels in een kommetje

Ooit van de pincetgreep gehoord? Je kunt je er vast wel iets bij voorstellen. Het betekent dat je baby iets vast kan pakken tussen zijn duim en wijsvinger. Meestal leert je kind dit tussen de 9 en 15 maanden. Laat je kind oefenen door wat Kabrita Maïs Knabbels in een kommetje te doen en hem ze één voor één te laten pakken. Dit krokante, luchtige tussendoortje is trouwens gemaakt op basis van geitenmelk en dat heeft een verrassend lekkere milde smaak. Nieuwsgierig? Deze snack is exclusief verkrijgbaar bij Etos en uiteraard ook op Kabrita.com.

4. Blokken op elkaar stapelen

Richting het eerste jaar is het leuk om samen met je kind met stapelblokken of stapelbekers te spelen of een bal naar elkaar toe te rollen. Spelen met een vormenstoof vindt je kind nu ook geweldig. En laten dit nou allemaal activiteiten zijn die de fijne motoriek stimuleren. 

5. Bestek is te gek  

Krijgt je baby vaste voeding, laat hem dan af en toe zelf zijn lepel vasthouden en een poging doen zelf een hapje in zijn mond te stoppen. Dit vindt hij niet alleen reuze interessant, het stimuleert ook nog eens de fijne en grove motoriek.

Nee, niet in je mond!

Kan je baby eenmaal zelf kleine dingen oppakken? Zorg er dan voor dat je hem goed in de gaten houdt. Want in deze fase stoppen ze nog graag alles in de mond. Ook als iets niet eetbaar is, zoals een klein blokje, een pen of muntje.