Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Mijn kinderen drinken melk als 'brandblusser' bij pittig eten'

Melissa (43) woont met haar man Arne (44) en hun vier kinderen Indah (11), Julia (9), Kai (5) en Liv (3) in IJsselstein. In dit Nederlands-Indonesische gezin staat er standaard melk op tafel. In de eerste plaats omdat ze het gewoon lekker vinden, maar het is mooi meegenomen dat het ook nog eens een ideale ‘brandblusser’ is bij pittig eten.

Ouders van Nu samen met NZO

Melkdrinkers

‘Melk staat bij ons thuis altijd op tafel. In de Nederlandse cultuur is melk drinken natuurlijk heel normaal. Voor mij is dat anders. Ik ben van Chinees-Indonesische komaf en groeide op in Singapore. In Aziatische landen gebruik je melk eigenlijk alleen als toevoeging bij je ontbijtgranen. Maar Arne is echt een Hollandse melkdrinker en onze kinderen ook: zij zijn er dol op en niet anders gewend. Bij het ontbijt, de lunch en tijdens het avondeten schenken ze dan ook maar wat graag een beker melk in.’

Aziatische keuken

‘We eten vaak Indisch. Het is niet perse altijd pittig, maar wel kruidig. Mijn moeder kon goed koken, die deed het echt op gevoel. Dat heb ik van haar overgenomen. In haar laatste maanden heeft ze me haar kookkunsten geleerd. Heel waardevol. Het is een bijzonder aandenken en mooi om haar gerechten nu voor mijn kinderen te kunnen koken.’

Melk als ‘brandblusser’

‘Nu de kinderen ouder worden, eten ze steeds vaker mee met de kruidige en soms pittige Indonesische keuken. Nasi goreng, pittige kippetjes of rendang, het combineert allemaal prima met melk als je het onze kinderen vraagt. Melk blijkt bovendien een ideale ‘brandblusser’ als het eten iets té pittig is, zo hebben we inmiddels ontdekt. Al weet ik eigenlijk niet waarom melk zo verkoelend werkt bij pittig eten.’

Voedingsexpert Corinne van Acht legt het uit

'Eet je gerechten met chilipeper, dan zorgt het stofje capsaïcine voor een soort pijnprikkel in de mond en keel. Vervolgens krijgen je hersenen een signaal door wat ervoor zorgt dat je hartslag verhoogt en je het warm krijgt en gaat zweten. Wat je dan vooral niet moet doen, is water drinken. Melk is wél een goede optie. Het bevat namelijk ‘kaasstof’ die de hete peper neutraliseert door de capsaïcine af te breken. Ook andere zuivelproducten, zoals yoghurt, kunnen op zo'n moment de mond, keel en maag rustiger maken.'

Melkadvies voor kinderen

Melk drinken is niet alleen goed tijdens het eten van pittige gerechten, maar heeft ook andere voordelen voor de gezondheid. Zo bevatten melkproducten calcium, vitamine D en vitamine B2 en B12. Vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Niet voor niets geldt het advies voor kinderen tot drie jaar om twee halfvolle of magere melkproducten per dag te nuttigen, en voor kinderen tot elf jaar drie halfvolle of magere melkproducten per dag. Dit komt neer op één glas melk of melkproduct bij elke hoofdmaaltijd.