Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Moeilijke eter? Zo blijft het gezellig aan tafel

Als je kind bij ieder hap stijf zijn lippen op elkaar houdt, wordt het er niet bepaald gezelliger op aan tafel. Daarbij vraag je je ook nog eens af of hij wel voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt als hij sowieso alles wat groen is weigert en alleen een hap yoghurt eet.

 

Ouders van Nu samen met Davitamon

Minder hard groeien

Om je meteen gerust te stellen: kleine kinderen hebben echt wel wat reserves. Bovendien groeien peuters nou eenmaal minder hard dan baby’s, waardoor het logisch is dat hun eetlust ook minder is. Zolang jouw peuter groeit en levendig is, is er niets aan de hand. Is jouw kind vaak ziek of lusteloos, neem dan wel contact op met de huisarts.

Dinnertime, en nu?

Toch is het natuurlijk verre van gezellig aan tafel als ‘lust ik niet’ het stopwoord is van je peuter en hij geen hap neemt. En dat terwijl je nog zo je best hebt gedaan in de keuken. Zucht. Deze peuter-eettips zijn echt het proberen waard om je peuter aan het eten te krijgen.

1. Geen nadruk op eten

Als jouw peuter niks eet, ben je geneigd om je daarop te gaan focussen. Je wilt immers dat hij wat binnenkrijgt. Om frustraties te voorkomen – omdat hij weer niets eet – moet je juist níet de nadruk op eten leggen. Beter is om gezellig samen te kletsen en elkaar te vertellen over de dag. Zo creëer je gezelligheid aan tafel en zorg je dat er geen strijd ontstaat. En als het bord niet leeg is, besteed er verder geen aandacht aan en eet zelf gewoon verder.

2. Creëer vaste eettijden

Creëer vaste eettijden voor ontbijt, lunch en een warme maaltijden en beperk de tussendoortjes tot twee keer op een dag. Zo creëer je duidelijkheid voor je peuter en bewaar je de eetlust voor de hoofdmaaltijden. En ja, dit kan ook betekenen dat hij zonder eten naar bed gaat als hij weigert. Vervang ook geen maaltijden, want daarmee geef je aan dat het niet nodig is. Bovendien weigert hij de volgende keer opnieuw zijn warme hap, omdat hij weet dat er nog iets volgt.

3. Concentreren op het eten

Laat je kind zich concentreren op het eten en leg afleidende attributen weg, zoals een tablet, boekjes en speelgoed. Kinderen hebben namelijk alle aandacht nodig om smaak, geur, kleur, textuur en temperatuur te ontdekken.

4. Samen koken

Koop en bereid samen het eten. Zo maak je de stap naar daadwerkelijk ópeten nog makkelijker. Ook is dit weer een van de manieren om te ervoor te zorgen dat het samen eten geen strijd is, zodat jouw peuter er een positief gevoel aan koppelt.

5. Juist wél een toetje

Het toetje verbieden is een van de meest gehoorde ‘straffen’ als een kind niet wil eten. Toch is dit niet de manier, omdat je kind dan een negatief gevoel krijgt bij eten. En dat wil je natuurlijk niet. Haal het bord gewoon weg en geef je kind ook een toetje.

6. ‘Verstoppen maar die groenten’

Maak van het eten een feestje. Verstop bijvoorbeeld groenten in pannenkoeken (welk kind lust dit niet) en maak de heerlijkste smoothies in alle kleuren van de regenboog. De kans is groot dat jouw kind dit wel éét. En zo hoef jij je geen zorgen te maken of je kind wel voldoende vitamines binnenkrijgt.

KOAG/KAG nr. 24-0818-1177

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu