Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nieuwsgierige peuter of kleuter? 7x zo moedig je hem aan

Kinderen zijn van nature heel nieuwsgierig. Ze leren de wereld kennen door te proberen, spullen uit elkaar te halen en dingen niet te doen zoals (wij denken dat) ze horen. Daarom een paar fijne inzichten om je peuter of kleuter aan te moedigen tijdens deze ontdekkingstocht.

Ouders van Nu samen met Koninklijke Jumbo spellen

Kinderen beginnen de wereld te ontdekken met een beginners mind. Niets ligt nog vast en niets is vanzelfsprekend, oftewel: alles is mogelijk. Peuters en kleuters bekijken de dingen dan ook niet met ‘waarvoor is het bedoeld’, maar ‘wat kan ik ermee’.

Laat gáán

Een goed voorbeeld van ‘wat kan ik ermee’ is wanneer je peuter zijn eten op de grond gooit. ‘Nee, niet doen’, zeg je waarschijnlijk. Maar bekijk je het vanuit de nieuwsgierigheid van je kind, dan heeft hij wel net de zwaartekracht ontdekt. En natuurlijk moet je niet aanmoedigen om dit nog honderd keer te doen, maar je kunt dit ‘spelletje’ wel met bijvoorbeeld een veertje of een prop papier voortzetten. Hoe valt dat op de grond?

Kijken, horen, voelen

Leren doe je met al je zintuigen. Door te voelen, ruiken, horen, kijken en proeven. Dat kan binnen, met bijvoorbeeld een stapel blokken, maar uiteindelijk is buiten de allerbeste plek om onderzoekend te spelen. Kliederen, klooien en experimenteren: het kan er allemaal. Bovendien zit de natuur vol kleine en grote details die uitnodigen tot het stellen van vragen en de nieuwsgierigheid van je kind vergroten.

Wat en waarom?

Wat ben je aan het doen? En waarom doe je dat?  Als je kind drie jaar is, krijg je vaak flink veel vragen op je afgevuurd. Dat doet hij niet voor niets, hij wil gewoon graag dingen weten. Klets lekker mee, en vraag terug. Zo stimuleer je niet alleen zijn nieuwsgierigheid, maar ook zijn cognitieve, sociale én taalontwikkeling. Even klaar mee? Je mag echt weleens zeggen: ‘Waarom? Nou gewoon, daarom!’

Educatief speelgoed

Uiteindelijk leert je kind het meest van zélf dingen ontdekken. Educatief speelgoed, passend bij zijn leeftijd en ontwikkeling, kan daarbij helpen. Hierdoor wordt hij spelenderwijs uitgedaagd. Geschikt is bijvoorbeeld speelgoed waarbij je alle kanten op kunt, zoals bouwblokken of de verschillende Ik leer-lijnen van Koninklijke Jumbo spellen waarmee je kind eindeloos kan oefenen. Bijvoorbeeld leren schrijven of alles leren over vormen en kleuren. Een fijne voorbereiding op de basisschool.

Interesse volgen

Is je kind dol op treinen, gefascineerd door molens of danst hij de hele dag door de kamer? Ga er lekker zelf in mee. Zoek samen naar een boek over het onderwerp in de bieb, stap de trein in of dans samen na het eten. Zo help je je kind ook bij het ontwikkelen van zijn talenten. Wees ook zelf nieuwsgierig en stel ook hardop de vragen die jij hebt. Leuk om samen de antwoorden te vinden.

Fouten maken mag

Je kind leert door te proberen. En dan gaat het natuurlijk weleens mis. Of je kind doet het op een andere manier dan het moet. Helemaal prima. Laat je kind het zelf uitzoeken. Wees geduldig, en support hem hierbij: van fouten maken leer je.

Boek lezen

Samen een boek lezen prikkelt ook de nieuwsgierigheid. Het roept allemaal vragen op, maar vragen worden ook beantwoord. Dus hup snel samen naar de bieb voor een dikke stapel boeken.

Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier