Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ochtendstress en toch gezond ontbijten? Zo pakken deze ouders het aan

Ken je het gezegde: ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’? Dit is helemaal waar, want een gezond ontbijt is super belangrijk. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor je kind. Maar hoe krijg je dat voor elkaar in de ochtendspits? Wij vroegen vier gezinnen hoe zij dit aanpakken.

 

ouders van nu samen met Quaker

Marijke (42) en Jelle (42): ouders van Max (13) en Sietse (9)

Marijke: ‘Ontbijten is voor mij een must, anders kan ik niet opstarten. Voor de jongens vind ik het ook echt onmisbaar. Die moeten presteren op school en eten daar pas om 10 uur weer. Omdat het vaak haasten is ’s ochtends, zetten wij het ontbijt ’s avonds al klaar. Bakjes, lepels, glazen en ontbijtgranen op tafel en dan is het ’s ochtends alleen nog even de melk en de kwark erbij pakken en wat drinken inschenken. Handig!

De jongens eten op schooldagen ontbijtgranen met melk. En Jelle gaat voor kwark en ik voor havermout. Bij ons allemaal gaat er altijd vers fruit doorheen, zoals bosbessen of peer. Max en Sietse drinken dan nog een glas verse sinaasappelsap of appelsap zonder suiker, aangelengd met water. Tijdens het ontbijt ontferm ik me over de broodtrommels, dus ik loop een beetje om het ontbijtgebeuren heen. In het weekend pakken we het feestelijker aan. Een croissant en een ei zijn dan vaste prik.’

Hanna (42) en Stein (45): ouders van Boris (6), Spencer (5) en Julian (2)

Hanna: ‘Als er een moment op de dag is dat mijn kinderen goed eten, dan is het wel bij het ontbijt. De jongens zijn iedere dag rond zes uur wakker en mogen ons om half zeven komen wekken voor het ontbijt. Vervolgens springt Stein onder de douche en dan neemt hij de jongens mee naar beneden om het ontbijt klaar te maken. Ondertussen kleed ik me aan. Ik neem vervolgens de kleding van de jongens mee naar beneden en help ze daar in hun kleren.

Op schooldagen eten de jongens havermoutpap met wat kaneel, frambozen en ahornsiroop. We ontbijten aan de eettafel, ieder op zijn eigen plek. Dat is zo gegroeid. Het is iedere dag een wedstrijd wie het eerste pap mag en wie vervolgens als eerste stroop. Stein en ik ontbijten met fruit, yoghurt en muesli. Op zaterdag moeten we vroeg naar judo, dus dan eten we ook altijd snel een papje. De zondag is voor croissants en vaak een eitje. Onze middelste, Spencer, perst dan vaak jus voor iedereen. Het ontbijt wordt steeds gezelliger, naarmate de kinderen ouder worden. Tot een half jaar geleden was ik alleen maar bezig met omgevallen glazen melk opruimen en bakjes vullen. Nu kunnen ze gelukkig meer zelf.’

Lori (35) en Egbert (40): ouders van Inez (6) en Boas (2,5)

Lori: ‘Zonder ontbijt gaan wij de deur niet uit. Iedereen eet bij ons iets anders. De jongste, Boas, is dol op havermout. Ik zet vaak ‘s avonds al een bakje havermout, melk en banaan voor hem in de koelkast. Zo wordt de havermout lekker zacht en hoef ik het ‘s ochtends alleen nog maar voor hem op te warmen. Inez houdt meer van Griekse yoghurt. Voor haar zet ik vaak ‘s avonds al een bakje yoghurt met diepvriesfruit in de koelkast. De volgende ochtend is het dan zacht en kan het in de blender. Soms eet ze haar yoghurt met kinderontbijtgranen. Van die balletjes met honingsmaak. Edward eet volkorenbrood en ik wissel brood, crackers, havermout en smoothies af bij het ontbijt.

We eten het ontbijt altijd aan de salontafel. De kinderen op krukjes en Edward en ik op de bank, ondertussen kijkend naar het nieuws met een kop koffie. Als de kinderen goed gegeten hebben en het loopt voorspoedig, dan mag er nog even een tekenfilm aan voordat we allemaal de deur uit moeten.’

Mariëlle (33) en Jonas (35): ouders van Noud (3) en Liv (2)

Mariëlle: ‘Wij ontbijten elke dag. Wij vinden het erg belangrijk om daar de dag mee te beginnen. De kinderen eten een beschuitje of cracker met beleg en drinken een bekertje melk. Ze zijn ’s ochtends niet zulke grote eters. Mijn man en ik eten Griekse yoghurt met krokante muesli en blauwe bessen. Daar kom je de ochtend goed mee door. Als de kinderen naar het kinderdagverblijf gaan, moeten we allemaal een beetje opschieten. Maar als ik met de kinderen thuis ben die dag of er is een oppas, dan doen we rustig aan.

Op een feestelijke dag halen we lekkere dingen in huis, zoals ovenbroodjes, verse jus en speciaal broodbeleg. Maar omdat de kinderen nog zo jong zijn, zijn ze nog geen uitgebreide tafelaars. Na het ontbijt gaan ze het liefst snel van tafel om lekker te kunnen spelen.’

Waarom een verantwoord ontbijt onmisbaar is

Je kind maakt lange nachten. Daarom is het belangrijk dat hij ’s ochtends zijn energie weer kan aanvullen om de rest van de dag lekker te kunnen spelen en zich goed te kunnen concentreren bij het leren. Ook krijgt je kind tijdens het ontbijt belangrijke vitaminen en mineralen binnen. Een verantwoord ontbijt voorkomt bovendien dat je kind op een later moment ongezonde dingen gaat snacken. Kortom, een goed ontbijt is super belangrijk.