Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ojee, gevallen! Wat nu?

Jonge kinderen zijn volop bezig om de wereld te ontdekken. En daar hoort af en toe een valpartij bij. Gelukkig valt de schade meestal mee. Maar waar moet je op letten als je kind wel een lichte verwonding heeft? Wat doe je precies met een schaafwond? En wanneer is een bezoekje aan de huisarts verstandig? Hier vind je de antwoorden.

Ouders van Nu samen met Hansaplast

Als je kind is gevallen, doe je er goed aan de situatie eerst in te schatten. Zo weet je of je actie moet ondernemen en zo ja, wat je dan het beste kunt doen.

Wondencheck

Een val kan al snel een verwonding opleveren. Gelukkig is het meestal niet ernstig. Vooral de knieën, ellebogen en handen zijn vaak de klos. Voor de kleinsten kan het lastig zijn om aan te geven waar het precies pijn doet. Kijk dus goed waar eventueel wondjes zijn ontstaan.

Een schaafwond

Als de huid geschaafd is valt het bloeden meestal mee. Zorg ervoor dat je de wond 2 minuten goed afspoelt met water. Zeker als je er een antibacteriële pleister op plakt, wat aan te raden valt, is het goed om geen zeep te gebruiken. Dit kan namelijk de werking ervan tegengaan. Om het bloeden te stelpen gebruik je een droge en schone (thee)doek.

Een snijwond

Bij een snijwond is er sprake van een iets openstaande wond die niet gerafeld is. Uit het sneetje komt waarschijnlijk meer bloed dan uit een schaafwond, zeker als hij wat dieper in de huid gaat. Spoel ook een snijwond goed uit en gebruik een schone en droge doek om het bloeden te stoppen.

Vraag je kind zijn arm of been, of waar de wond zich ook bevindt, te bewegen. Zo ga je na of er geen ernstige schade aan de pezen of spieren is. Lukt dat niet? Of is de snijwond groter dan 2 cm? Ga er dan mee naar de huisarts.

Pleister op de wond

Heb je te maken met een wond die je zelf kunt behandelen, dus bij een schaafwond of een kleine snijwond, plak er dan na het schoonmaken en stelpen van het bloeden een pleister op. Een Hansaplast pleister met Antibacterieel Zilver sluit de wond af voor vuil van buitenaf. Het Antibacteriële Zilver doodt de bacteriën die in de wond zitten. Zo helpt deze pleister infecties voorkomen en vermindert de kans op littekens. Afhankelijk van de grootte van de wond kies je voor een passend exemplaar. Kijk hier voor meer informatie. Daarna is het snel weer doorspelen!

Wat als de val iets serieuzer is?

Je kunt geneigd zijn om je kind na een val meteen omhoog te helpen. Geef hem liever eerst even de kans om zich te bewegen. Zo voorkom je dat eventuele echte schade, zoals een botbreuk, verergert. Je kind moet zelf aanvoelen in welke mate hij zich kan bewegen. Gaat dit goed, til hem voorzichtig op en breng hem naar een rustige plek of ga met je kind naar de huisarts.

Gebroken of gekneusd

Als je kind een arm of een been niet of nauwelijks kan bewegen na een valpartij, dan kan hij iets gebroken hebben. Als er na een tijd een zwelling ontstaat of een bloeduitstorting, dan gaat het waarschijnlijk om een kneuzing. Soms duurt het even voordat je weet wat er aan de hand is. Koel de pijnlijke plek dan gedurende 15 minuten met koud water of ijs in een theedoek. Omdat je kind hierbij kan flauwvallen, blijf je er steeds bij. Zowel met een breuk als een kneuzing kun je het beste direct naar de huisarts of Eerste Hulp gaan.

Gevallen op het hoofd

Huilt je kind? Het klinkt misschien gek, maar dat is een goed teken. Als je kind een tijdje stil blijft na een harde val of klap op z’n hoofd, kan het zijn dat hij hard terecht gekomen is. Dit kan betekenen dat hij een hersenschudding heeft. Je kind is dan verward, heeft hoofdpijn, is misselijk en kan gaan braken. Ga altijd met je kind naar de huisarts als dit gebeurt.

Blijf kalm

Door zelf rustig te blijven, blijft je kind dit ook. Bovendien heb je zo beter de kans de situatie goed in te schatten en juist te handelen. Onthoud dat een val met een onschuldige afloop helemaal niet verkeerd is voor je kind, daar leert hij zelfs van. Laat je kind dus met een gerust hart de wereld ontdekken. En dat mag best een klein beetje risicovol zijn.

 

 

Ouders van Nu product – Zwanger Scheurkalender

Zwanger Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu