Op avontuur in de natuur: 5 buitenspeeltips

Kinderen spelen tegenwoordig veel meer binnen en wonen vaker in een stedelijke omgeving. En dat terwijl ploeteren door de modder, klimmen in bomen en slepen met takken hartstikke goed voor ze is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig spelen in een groene omgeving gezonder én blijer zijn. Dus hup, lekker die natuur in.

Ouders van nu samen met Center Parcs

Naar buiten

De natuur is de plek waar kinderen ontdekken, nieuwe energie opdoen, uitrazen, met hun handen bezig zijn en risicovol spelen. Het is goed voor hun concentratie, zelfvertrouwen, creativiteit en het ontdekken van hun grenzen. Daarbij leer je kinderen door met ze de natuur in te gaan, al jong dat het milieu belangrijk is en dat we er voorzichtig mee om moeten gaan. Genoeg redenen dus om de jas aan te trekken en lekker naar buiten te gaan. Er is genoeg te doen!

1. Klimbos

Klimbossen vind je tegenwoordig door heel Nederland. Via bruggen en netten, lianen en snelle tokkelbanen, beleven kinderen een spannend avontuur midden in de natuur, hoog tussen de bomen. Krijg ze daar nog maar eens uit.

2. Natuurspeeltuin

Vlotten maken, door de kruiptunnel, spelen in boomhutten of water pompen. In natuurspeeltuinen kunnen kinderen zich uitleven met natuurlijke materialen zoals takken, zand en water. Ze gebruiken hun eigen fantasie en worden op een speelse manier uitgedaagd.

3. Snorkelen

Bij Center Parcs de Kempervennen kunnen kinderen snorkelen tussen bontgekleurde exotische vissen in het Leven in Zee-bad. Ze maken hier kennis met de onderwaterwereld en leren hoe ze kunnen bijdragen aan de bescherming van het leven onder water. Kan je kind nog niet zwemmen? Geen probleem. Een vakantie naar Center Parcs is één groot, groen feest. Niet alleen verblijf je midden in de natuur, er worden ook allerlei avontuurlijke activiteiten aangeboden. Zoals het Kabouterpad in Center Parcs Het Meerdal, waar kinderen gewapend met een rugzakje en een kaboutermuts op, een korte route lopen door de natuur. Onderweg luisteren ze naar verhalen en doen ze kabouteropdrachten. Kinderen van vier jaar en ouder kunnen meedoen aan het nieuwe ‘Wannabe een boswachter’-programma en zich voor één dag een echte boswachter wanen.

4. Blotevoetenpad

Een blotevoetenpad is speciaal aangelegd om op blote voeten door de natuur te lopen. Je legt een parcours af over verschillende soorten ondergrond: van kriebelend gras en fijn zand tot schelpen, water, grote keien, houtsnippers en dikke takken. Speciaal voor kinderen zijn er ook blotevoetenpaden met touwladders, evenwichtsbalken, uitkijktorens en natuurlijk heel veel modderplassen waar ze lekker in kunnen stampen.

5. Zelfpluktuin

Zodra het buiten warmer wordt, gaan ook de eerste pluktuinen weer op voor publiek. En dat zelf plukken is superleuk én leerzaam voor kinderen. In de bekende Bollenstreek kun je in de maanden april tot begin mei vooral heel veel tulpen plukken. In de zomermaanden juni en juli moet je natuurlijk in de Betuwe zijn voor kersen. Ook in de rest van het land zijn veel leuke adressen waar je zelf fruit, groente of (zomer)bloemen kunt plukken. Google ‘zelfpluktuin’ en je weet meteen waar je kunt plukken. De meeste zelfpluktuinen zetten overigens op hun website wat er op dat moment geplukt kan worden.