Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Opvolgmelk op basis van geitenmelk: een goed alternatief bij koemelkallergie?

Twee tot drie procent van de kinderen onder de zes jaar heeft last van medisch vastgestelde koemelkallergie. Er wordt beweerd dat opvolgmelk op basis van geitenmelk een goed alternatief is, maar is dat ook zo?

OUDERS VAN NU SAMEN MET KABRITA

Het antwoord is: nee. Als je kind een medisch vastgestelde koemelkallergie heeft, is opvolgmelk op basis van geitenmelk* géén geschikt alternatief. De kans is dan namelijk groot dat er een zogeheten allergische kruisreactie optreedt en je kind ook allergisch op geitenmelk reageert.

Darmen nog in ontwikkeling

Een koemelkallergie komt vooral in het eerste levensjaar voor. Dit komt omdat de darmen dan nog niet helemaal ontwikkeld zijn, waardoor eiwitten in voeding niet volledig afgebroken worden. Na ruim een jaar zijn de darmen volledig gerijpt en groeien de meeste kinderen over de allergie of overgevoeligheid heen.

Niet allergisch, wel overgevoelig

Als je kind niet allergisch is voor koemelk maar toch problemen ervaart, dan kan er sprake zijn van overgevoeligheid voor koemelk. Hierbij komen klachten voor zoals krampjes, verstopping en/of mild eczeem. Kinderen die overgevoelig zijn, reageren soms wel goed op een opvolgmelk op basis van geitenmelk. De eiwitten in geitenmelk vormen namelijk een zachte massa in de maag, die relatief makkelijk door het lichaam wordt afgebroken. Hierdoor worden voedingsstoffen goed opgenomen en is het goed verdraagbaar. Mocht je overwegen over te stappen op opvolgmelk op basis van geitenmelk, dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met je huisarts om een koemelkallergie uit te sluiten.

Vitamines en mineralen

Naast dat kinderen vaak goed reageren op de unieke eiwittensamenstelling van geitenmelk, geldt dat ook voor de milde smaak. Net als andere melksoorten bevat geitenmelk vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling van je kind.

* Borstvoeding is altijd het beste voor je baby. Moedermelk bevat nou eenmaal precies de goede verhouding eiwitten, vetten en mineralen die je kind nodig heeft om te groeien en zijn immuunsysteem op te bouwen. Bovendien past de samenstelling van moedermelk zich voortdurend aan de behoeften van je baby, heeft het altijd de juiste temperatuur en geef je je kind zo unieke afweerstoffen mee.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting