Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een potje voor later: ooit aan beleggen gedacht?

Dat een kind geld kost, daar had je vast wel rekening mee gehouden voordat je moeder of vader werd. Maar weet je inmiddels hoeveel je nodig hebt de komende jaren? En zet je al wat opzij voor de toekomst van je kind? Voor bijvoorbeeld een studie, studentenkamer of rijbewijs?

Ouders van Nu samen met ABN AMRO

9 van de 10 ouders spaart voor zijn kind

Samen met ABN AMRO vroegen we 1.735 ouders hoe zij ervoor zorgen dat zij later voldoende geld hebben voor hun kind. Hieruit blijkt dat negen van de tien ouders spaart voor z’n kind en dat ruim 90 procent daarmee is begonnen na de geboorte. Het merendeel zet maandelijks geld opzij voor z’n kind. De bedragen variëren tussen de 0 en 100 euro per maand. Een op de drie heeft een specifiek spaardoel en bij 80,9 procent van de ouders is dat de studie van het kind.

Beleggen een interessante aanvulling?

We vroegen niet alleen of mensen geld opzij zetten voor de toekomst voor hun kind, maar ook hoe ze dat doen. Verreweg de meeste ouders (72,2 procent) zetten het spaargeld op een spaarrekening op naam van het kind. 20 procent doet dat op een eigen rekening. Sparen is een geschikte manier om je kind later een mooi bedrag mee te geven. Bovendien geeft sparen houvast en duidelijkheid. Een andere manier om vermogen voor je kind op te bouwen is beleggen. Heb je hier al eens over nagedacht?

Wat is beleggen?

Bij beleggen investeer je geld met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Je kunt bijvoorbeeld zelf aandelen (laten) aan- of verkopen, of kiezen voor een beleggingsfonds. In zo’n fonds wordt de inleg van verschillende beleggers beheerd door een expert, die het vermogen verdeelt over verschillende categorieën. Hoewel er altijd een kans bestaat dat je (een deel van) je inlegt verliest, is er door deze spreiding meer grip op de risico’s. Tegenvallers aan de ene kant kunnen vaak namelijk worden opgevangen door meevallers op een andere plek.

Waarom beleggen?

Geld beleggen kan op langere termijn meer opleveren dan sparen, omdat de spaarrentes momenteel erg laag zijn. Besef wel dat beleggen en sparen twee totaal verschillende dingen zijn. Met beleggen loop je meer risico en kan je inleg (tijdelijk) minder waard worden. Gebruik daarom alleen geld dat je kunt missen en zorg dat je altijd een ruime buffer over hebt voor onvoorziene kosten.

Spannend? Begin met een klein bedrag

Een misverstand is dat je voor beleggen veel geld nodig hebt. Al vanaf 50 euro kun je beginnen met Begeleid Beleggen bij ABN AMRO. Daarbij bepaal je zelf wat je doel is, hoelang je belegt, hoeveel je inlegt en hoe offensief/defensief je je geld inzet. Online vind je alle informatie om die keuzes te maken. Ideaal als je begint met beleggen. En bevalt het niet, dan kun je op elk moment stoppen.

Hoelang moet je beleggen?

Bij beleggen geldt over het algemeen: hoe langer je je geld laat staan, hoe groter de kans op rendement. Een beleggingsperiode van 15 jaar is niet ongebruikelijk, maar je kunt ook kiezen voor een kortere termijn. Bedenk wel dat het risico oploopt als je streeft naar een hoog rendement op korte termijn. De kans dat je (een deel van) je inleg verliest, wordt dan groter. Veel ouders willen geld opzijzetten voor hun kind. Lees hier meer over beleggen voor je kind!

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier