Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Project babykamer: 5 slimme (en veilige) tips waar je niet meteen aan denkt

Het inrichten van de babykamer. Dikke kans dat je in de startblokken staat om er iets moois van te maken. Maar vergeet niet dat de babykamer ook een veilige en gezonde plek moet worden. Doe daarom je voordeel met deze tips en tricks.

Ouders van Nu in samenwerking met Rust-Oleum

1. Begin op tijd

Heb je de uitzet van de babykamer al in huis? Pak het snel uit en zet het alvast neer. Nieuw meubilair – maar ook verf, nieuw behang of vloerbekleding – bevat namelijk schadelijke stoffen zoals formaldehyde. Door de kamer goed te ventileren en voldoende frisse lucht binnen te laten, verdrijf je deze stoffen. Maak ook tweedehandsmeubels of meubels die lang zijn opgeslagen goed schoon. Hierin kunnen schimmels en huisstofmijt zitten.

2. Frisse lucht en daglicht

Over ventileren gesproken, dat doe je 24 uur per dag, ook als de baby er straks slaapt. Zet het raam op een kiertje of het ventilatierooster van het raam open. Zo houd je de binnenlucht gezond. Ook checken: is er voldoende daglicht op de kamer? Een duidelijke overgang van licht naar donker (goede raambekleding aanschaffen dus) helpt bij een goed slaapritme. Ook voor de toekomst is dit fijn, als je kind eenmaal gaat spelen op zijn kamer.

4. Veilige indeling

Ook zo’n ding: wat wordt de indeling? Een inkoppertje misschien, maar plaats nooit het ledikant of de wieg naast de verwarming of verwarmingsbuizen. Je baby kan het daardoor te warm krijgen of zich eraan branden. Kijk ook uit met koordjes van gordijnen, andere raambekleding, stopcontacten en snoeren. En wat betreft de plek voor de commode: zorg er vooral voor dat je tijdens een luierwissel alles binnen handbereik hebt.

5. Warm lichtplan

Alles bepalend voor de sfeer is verlichting. Met verlichting kun je rust creëren, precies wat nodig is voor een fijne nachtrust voor jou en je baby. Dimmers zijn ideaal, zodat je de sterkte van het licht kunt afstemmen op het moment. Bijvoorbeeld zacht licht voor de nachtvoeding en wat feller licht voor bij het verschonen.