Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reis je alleen met je kind naar het buitenland? Dit moet je weten!

Stel: je reist deze zomer alleen met je peuter naar Italië, waar je samen met je ouders een vakantiehuis hebt gehuurd. Je partner komt een paar dagen later. Of je bent gescheiden en je gaat alleen met je kind op vakantie. Wist je dat je dan toestemming van de andere ouder moet hebben om te reizen met je kind? Lees hier hoe het zit!

Ouders van Nu samen met Ministerie van Buitenlandse Zaken

Als je alleen op reis gaat met een minderjarig kind, moet je kunnen aantonen dat je hiervoor toestemming hebt van de ouders, verzorgers of personen die het gezag hebben over het kind. Ook als je met je eigen kind de grens overgaat, maar je (ex-)partner die ook het ouderlijk gezag heeft niet mee is. Je moet hem of haar dan van tevoren om toestemming vragen voor het meenemen van jullie kind.

Toestemmingsformulier reizen met je kind naar het buitenland

Met een ingevuld  ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ toon je aan dat de andere ouder die (ook) het gezag over je kind heeft, hiervoor toestemming geeft. Het formulier is niet verplicht, maar het voorkomt een hoop gedoe, ellende en vertraging bij de grenscontroles. Heb je meerdere kinderen? Vul dan per kind een formulier in. Heb je in je eentje het ouderlijk gezag (éénhoofdig) en reis je alleen met je kind, dan heb je géén toestemming nodig. Het is wel handig als je aanvullende documenten meeneemt, die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

Welke papieren heb je nog meer nodig?

Naast de toestemmingsverklaring moeten ook de volgende documenten worden meegenomen als je alleen met je minderjarige kind naar het buitenland reist.

  • Een kopie van paspoort of identiteitskaart van de toestemminggevende ouder.
  • Een recent internationaal uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van je kind. Deze kun je opvragen bij de gemeente.
  • Een recent uittreksel gezagsregister. Deze kun je opvragen bij de rechtbank.
Wat is ouderlijk gezag?

Met ouderlijk gezag wordt bedoeld dat je verantwoordelijk bent voor de verzorging en opvoeding van een kind. Je hebt een onderhoudsplicht. Zo moet je de kosten voor de verzorging en opvoeding betalen totdat je kind 18 jaar is. En daarbij de kosten voor levensonderhoud en studie als je kind tussen de 18 en 21 jaar is. Ook beheer je het geld en de spullen van je kind en ben je zijn wettelijk vertegenwoordiger.

Geen bewijs van toestemming

Reis je alleen met je minderjarige kind naar het buitenland en heb je geen bewijs dat je toestemming van de andere ouder met gezag, dan kan dat aangemerkt worden als onttrekking aan het ouderlijk gezag en zelfs als internationale kinderontvoering. Door een toestemmingsformulier op zak te hebben, zorg je ervoor dat de grenscontroles sneller gaan en voorkom je een hoop gedoe.

Als je kind zonder zijn ouders reist

Het kan voorkomen dat je minderjarig kind op reis  gaat zonder jou en de andere ouder die het gezag heeft . Bijvoorbeeld omdat hij mee op vakantie mag met familie of een vriendje. Jij en je partner moeten dan de meerderjarige personen met wie hij reist toestemming geven. Ook in dat geval is het belangrijk dat het ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ wordt ingevuld en de volwassene(n) waar je kind mee reist deze en de andere belangrijke papieren bij zich heeft.