Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Samen op de fiets: zo kies je het juiste fietsstoeltje voor je kind

Als het weer het een beetje toelaat, is er niks gezelliger dan samen met je kind op de fiets op pad gaan. Maar wanneer is je kind oud genoeg voor een fietsstoeltje? En kan hij dan beter voor- of achterop? En hoe maak je zo’n zitje vast? Wij leggen het uit.

Ouders van Nu samen met Fietsenwinkel.nl

Geschikte leeftijd fietsstoeltje

Zodra je kind zelfstandig en stevig kan zitten, kun je je hem meenemen op de fiets. Meestal is dit vanaf een maand of negen. Je kunt dan beter niet meteen hele lang ritjes gaan maken. De nek- en rugspieren zijn vaak nog niet stevig genoeg om tegen gehobbel te kunnen. Kinderen tot 15 kilo (circa drie jaar oud) mag je in een zitje voorop meenemen. Als je kind zwaarder wordt, heb je een zitje voor achterop nodig.

Zitje voorop

Er zitten verschillende voordelen aan een fietsstoeltje dat je voorop de fiets monteert. Je kind kan goed vooruit kijken. Zo is het makkelijk kletsen over wat jullie allemaal zien. Bovendien houd je achterop ruimte over voor fietstassen, waar de boodschappen of de zwemspullen in kunnen. En nadeel is dat het wel wat zwaarder fiets met een zitje voorop. En ben je weer zwanger, dan wordt het algauw te krap voor én een zitje én een dikke buik.

Zitje achterop

Met je kind achterop gaat sturen een stuk makkelijker. Je hebt zo bovendien meer ruimte voor je benen en een eventueel je zwangere buik. Een nadeel: omdat je kind achter je zit, heb je wat minder zicht op je kind. Daar staat tegenover dat dit hem uitdaagt om heel goed uit te leggen wáár hij precies die hond ziet lopen of wélke vrachtwagen hij zo mooi vindt. In een zitje achterop kan je kind tot ongeveer zijn zesde jaar zitten.

Hoeveel gewicht kan je fiets aan?

Hoeveel gewicht je kinderzitje achterop ook aan kan volgens de instructies, de belastbaarheid van je bagagedrager is leidend. Draagt deze tot maximaal 25 kilo? Dan is het niet meer veilig om je kind achterop te nemen wanneer hij zwaarder is. Houd ook rekening met het gewicht van het stoeltje.

Voorzitje monteren

Voorzitjes bevestig je meestal aan de stuurpen van je fiets. Bij de meeste stuurpennen is dit vrij eenvoudig en geen probleem. Bij sommige stuurpennen heb je een extra onderdeel nodig om het zitje goed te bevestigen. Ontdek hier bij welke voorzitjes je een adapter nodig hebt om hem aan je stuur te bevestigen.

Een voordrager op je fiets?

Zo’n handig draagrek voorop je fiets wil nog weleens in de weg zitten bij het monteren van een voorzitje. Het makkelijkst is om deze van je fiets af te halen als je een zitje monteert. Je kunt er ook voor kiezen om de voordrager iets naar voren te verplaatsen. Daarvoor heb je wel langere bevestigingsbouten nodig en het vraagt enige handigheid. Een bezoekje aan de fietsenmaker is dan ook geen overbodige luxe.

Je kunt ook gaan voor een mama-transportfiets. Die zijn ervoor gemaakt om zowel een voordrager als een voorzitje te bevestigen. Handig!

Achterzitje monteren

Welk achterzitje op jouw fiets past, is afhankelijk van de bagagedrager. Heb je een Easyfit bagagedrager? Ga dan voor een Easyfit kinderzitje, dat je er direct op kunt klikken. Heb je een ‘gewone’ stevige bagagedrager, dan zijn er kinderzitjes die je erop kunt monteren. Heb je een fiets zonder stevige bagagedrager? Ook dan kan er een fietsstoeltje achterop. Ga dan voor het type dat je bevestigt aan het frame van de fiets. Pluspunt: deze variant veert lekker mee en is extra comfortabel voor je kind.

Samen op de elektrische fiets

Bij een elektrische fiets is het even opletten. Door alle bedrading , de batterij en de display zijn dit soort fietsen niet per se een goede combinatie met een kinderzitje en een bewegelijk en nieuwsgierig kind. Een elektrische moederfiets is dan beter geschikt. Maar let op: een elektrische fiets gaat een stuk sneller dan een gewone fiets en is daardoor minder veilig als je je kind voor- of achterop hebt.