Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Schoonmaken met kleine kinderen in huis: 7 handige tips

Er is geen ontkomen aan: een huis met (kleine) kinderen wordt snel rommelig en vuil. Maar om nou iedere avond als de kinderen op bed liggen het hele huis nog te poetsen? Nee, dank je. Met deze tips is je huis al opgeruimd en schoon voordat ze slapen. Heb jij tenminste nog een beetje tijd voor jezelf.

ouders van nu samen met Philips

1. De kracht van routine

Even snel een boterham met pindakaas gesmeerd? Stop het vieze mes meteen in de vaatwasser. Hetzelfde geldt voor dat ene kopje. Voor je het weet ligt namelijk je halve aanrecht vol vieze vaat. Ook een goede routine om jezelf aan te leren: wie het laatst doucht, droogt! Maak de badkamer na het douchen meteen droog met een raamtrekker en microvezeldoek. Kost je hooguit twee minuten extra, maar daarna hoef je amper nog de douchecabine te boenen. Een andere slimme ‘huisregel’: loop nooit naar boven met lege handen, maar neem schoenen/de wasmand/speelgoed etc. mee dat boven hoort te liggen (kinderen die al goed trap kunnen lopen doen uiteraard ook mee!). Routine maakt het leven zoveel makkelijker (en schoner!)

2. Plan-de-campagne

De tijd dat je met een paar uur zwoegen het hele huis aan kant had, is met een druk gezinsleven wel voorbij. Verspreid daarom alle schoonmaakklussen over meerdere tijdsblokken en dagen. Ga er eens rustig voor zitten en maak een onderhoudsplan. Wanneer doe ik wat? Hoelang kost iedere taak mij? Kan ik nog ergens tijd op besparen? Door voor jezelf een plan-de-campagne te maken inclusief tijdslimiet, wordt het huishouden veel overzichtelijker en benut je de tijd ook veel beter. Als je weet dat je iedere dinsdagmorgen vijftien minuten de tijd hebt voor de keuken, neem je geen pauzes en check je ook niet drie keer Facebook.

3. Multitask

De keukenkastjes afnemen terwijl je wacht tot de aardappelen koken, of de was opvouwen terwijl je televisie kijkt. Multitaskend kom je een heel eind. Het is ook heel slim om op meerdere plekken in huis schoonmaakspullen te hebben liggen. Eén stofzuiger beneden, en eentje boven. Of in ieder vertrek een pak vochtige schoonmaakdoekjes (uitkomst!) Op deze manier neem je veel sneller even de vensterbank af.

4. Kookwekker aan

Ligt er een grote klus op je te wachten, zoals het lappen van de ramen of het ontvetten van de afzuigkamp? Zet de kookwekker op twintig minuten en benut die tijd voor de klus die je voor ogen heb. Door de wekker te zetten, lijkt de klus overzichtelijker en laat je je niet afleiden door andere dingen. Oudere kinderen kun je goed uitleggen dat tot de wekker gaat, je geen andere dingen kunt doen.

5. Laat kinderen meehelpen

Oké, voor jou behoort schoonmaken misschien niet tot je favoriete bezigheden, maar voor kleine kinderen is het één groot spel. Niet voor niets is de speelgoedstofzuiger ieder jaar met Sinterklaas weer een populair cadeau. Laat ze dus lekker meehelpen. Geef ze een poetsdoek of stoffer en blik en ze zijn zo weer tien minuten of langer zoet. Geef ze tussendoor ook kleine taakjes, zoals de badmat terugleggen of alle spullen van de grond rapen, zodat jij daarna goed kunt stofzuigen. Ook altijd een succes: laat kinderen hun eigen speelgoed schoonmaken in een grote emmer sop.

6. Afleiding paraat

Is je kind klaar met meehelpen? Zorg er dan voor dat je andere ‘afleiding’ paraat hebt. Maak bijvoorbeeld een doos (lees: schatkist) met speelgoed waar ze alleen mee mogen spelen als jij aan het schoonmaken bent. Zijn je kinderen gek op badderen? Zet ze dan lekker in bad met wat badspeeltjes, terwijl jij de wc en wastafel poetst. Wat maakt het uit dat ze die dag al een keer gedoucht hebben? Heb je nog nét iets langer de tijd nodig? Denk dan maar zo: YouTube is niet voor niets uitgevonden…

7. Zing, swing en dweil

Uptempo muziek verhoogt je productiviteit, zo blijkt uit onderzoek. Zet tijdens het schoonmaken de muziek dus lekker hard aan. Al dweilend kun je heerlijk meeblèren met een paar gouwe ouwe hits. Of met K3! Zo heb je meteen goede afleiding voor je kinderen, die in no time dansend en zingend in de woonkamer staan. Win-win!