Soraya (30): 'Mag mijn tweeling van 1 jaar al gewone melk drinken?'

Sinds de tweeling Teddy en Novi (1,5) met de pot mee-eten, is het een gezellige boel aan tafel bij Soraya (30) en Aaron (32). Ze vinden bijna alles wel lekker. Ook melk. Maar Soraya vraagt zich wel af of ze dat eigenlijk al mogen hebben. En hoeveel?

Ouders van Nu samen met Nederlandse Zuivel Organisatie

“Ik probeer altijd vaste eetmomenten te creëren als Teddy en Novi thuis zijn”, vertelt Soraya. “Dat zijn ze ook zo gewend op de twee dagen dat ze op de opvang zitten. Bij de lunch krijgen ze dan altijd een beker normale melk. ’s Ochtends en ’s avonds drinken ze dan nog opvolgmelk. Dat vinden ze lekker. Voor de rest eten ze lekker met de pot mee. Alleen als we iets kruidigs eten, krijgen ze vaak wat anders.”

Over melk gesproken: mogen Teddy en Novi dat al drinken?

Borstvoeding of opvolgmelk blijft tot ongeveer 8 maanden de belangrijkste bron van voedingsstoffen. Het bevat de juiste hoeveelheid ijzer die je baby nodig heeft. Volgens het Voedingscentrum mag je gewone melk pas geven vanaf één jaar, omdat het te weinig ijzer en te veel eiwit bevat. Dit laatste kunnen de nieren van een jong kind nog niet aan. Yoghurt mag je al wel eerder geven. Vanaf zo’n 8 maanden. Dit komt omdat je het in kleine hoeveelheden geeft en geen voeding vervangt.