Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5x dit moet je weten als je een spaarrekening voor je kind opent

Een spaarrekening openen voor je kind, dat klinkt als gesneden koek. Toch is er wel een aantal zaken handig om te weten voordat je geld opzij zet voor je kind. 5 vragen aan ING expert Corette Beentjes op het gebied van de doelgroepen ouder en kind. 

advertorial

Waarom een spaarrekening voor je kind?

Elke ouder wil natuurlijk het allerbeste voor zijn kind. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Daarom zetten veel ouders nu alvast geld opzij voor de toekomst. Om bijvoorbeeld te sparen voor de studie, rijbewijs, op kamers gaan of hem een mooie financiële start te geven.

 1. Sparen op eigen naam of een spaarrekening op naam van je kind

  “Je kunt op verschillende manieren geld opzij zetten. Dit kun je doen op jouw eigen spaarrekening, maar bijvoorbeeld ook door een aparte spaarrekening te openen op naam van je kind. Zo heb je bij ING de Groei Groter Rekening. Tot de 18verjaardag van je kind heb jij alleen toegang tot de rekening. Na de 18verjaardag kan je kind zelf over het spaargeld beslissen.”

 2. Als je kind 18 jaar wordt, wat gebeurt er dan met de spaarrekening?

  “Op de 18e verjaardag van je kind wordt het saldo en de opgebouwde rente van de Groei Groter Rekening automatisch overgemaakt naar een Oranje Spaarrekening van je kind. De Groei Groter Rekening vervalt dan.”

 3. Kan iedereen een spaarrekening voor jouw kind openen?

  “Nee, alleen ouders of een voogd, ofwel de wettelijke vertegenwoordigers, kunnen een spaarrekening openen. Heeft een opa of oma voorgesteld om een spaarrekening te openen, dan gaat dat altijd via de ouders.  Grootouders kunnen natuurlijk wel geld op de Groei Groter Rekening storten.

 4. Wat heb je nodig om een bankrekening voor je kind te openen?

  “Allereerst een ING Betaalrekening, omdat een Groei Groter Rekening altijd gekoppeld is aan de ING bankrekening van de wettelijke vertegenwoordigers. Verder heb je voor het openen van de Groei Groter Rekening alleen het Burger Service Nummer (BSN) van je kind nodig. Je kunt de spaarrekening heel eenvoudig online openen zodat je meteen kunt beginnen met geld opzij zetten voor je kind.”

 5. Hoe zit het met de belasting?

  “Als je spaart op de Groei Groter Rekening, moet je het gespaarde bedrag opgeven als je belastingaangifte doet. Het spaargeld van minderjarige kinderen valt namelijk onder het box 3 vermogen van de ouders. Tot slot is er mogelijk schenkbelasting verschuldigd op het moment dat je geld aan je kind geeft. De keuze tussen sparen op naam van je kind en sparen op je eigen naam is daarop van invloed.”