Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Sparen voor je kind: zo kan het!

Als je kinderen hebt voel je dat in je portemonnee. Niet alleen als ze nog in de luiers zitten of naar de basisschool gaan, maar ook als ze straks willen studeren. Wil je hiervoor sparen, dan is het verstandig om op tijd te beginnen.

Ouders van Nu samen met Aegon

Spaarrekening openen

Sparen voor je kind kan op verschillende manieren. Veel ouders openen een spaarrekening op naam van hun kind. Bij deze rekening is het geld van je kind, maar heb jij er zeggenschap over totdat hij achttien jaar wordt. Daarna kan je kind vrij over het geld beschikken. Er zijn overigens ook kinderspaarrekeningen waarbij je die leeftijd zelf kunt kiezen. Wil je geen kinderspaarrekening openen, dan kun je natuurlijk ook een rekening op eigen naam openen waarop je geld spaart.

Hoeveel sparen en wanneer beginnen?

Om te bepalen hoeveel geld je maandelijks wilt sparen, is het goed om een spaardoel te hebben. De populairste spaardoelen zijn opleiding, rijbewijs en als kinderen op zichzelf gaan wonen. Als je vroeg begint met sparen, heb je ruim de tijd om het spaardoel te bereiken. Bovendien is je spaarbedrag lager als je kind nog in de luiers zit, dan wanneer hij al naar de middelbare school gaat.

Besparen zodat je kunt sparen 

Of je überhaupt kunt sparen voor de toekomst van je kind, is natuurlijk ook afhankelijk van je inkomen. Heb je deze financiële ruimte niet, maar wil je het wel graag, dan kun je ook kijken of er een uitgave is waarop je kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan het stopzetten van een abonnement. Het geld dat je hier maandelijks of jaarlijks aan kwijt bent, kun je dan opzij zetten voor je kind, zonder dat je het merkt in je portemonnee.

Maak je kinderen financieel bewust

Ook wordt er wel eens gezegd dat je beter níet kunt sparen voor je kind. Want hij moet immers ook zelf leren sparen en ervaren dat niet al zijn wensen direct vervuld kunnen worden. In dat geval kun je natuurlijk alsnog een kinderspaarrekening openen waarop je samen kunt storten.