Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Speelgoed als toekomstvoorspeller: zo ontdek je wat je kind later wil worden

Is jouw kind gek op het bouwen van blokkentorens, speelt hij het liefst met dierenfiguren óf verslindt hij boeken? Het lijkt misschien wat voorbarig maar door goed te letten op wat je kind het liefst doet, kun je hem nu al helpen te bedenken wat hij later wil worden. Zijn speelvoorkeur zegt namelijk veel over zijn interesses en talent.

Ouders van Nu samen met Fisher-Price

Opletten geblazen

Een fascinatie voor auto’s, een passie voor tekenen en knutselen of eindeloos spelen met poppen: als je kind nog jong en weinig beïnvloedbaar is, zul je al snel ontdekken wat hij het allerleukst vindt om te doen. Hierdoor kun je hem later beter ondersteunen in het maken van een studie- en beroepskeuze.

Hoe speelt je kind met z’n speelgoed?

Met name de drijfveer om voor bepaald speelgoed te kiezen, zegt iets over de voorkeur van je kind. Het ene kind is dol op zijn theeset, omdat hij zo lekker rustig kan verdwijnen in zijn eigen fantasiewereld, terwijl het andere kind het gezellig vindt om jou erbij te betrekken en erover te kletsen. De rustige speler zal later waarschijnlijk meer behoefte hebben aan een zelfstandige functie, terwijl de kletser later waarschijnlijk liever in teamverband beslissingen neemt.

Op ontdekkingstocht

Bied je kind om zijn talent te ontdekken zoveel mogelijk speelgoed én speelsituaties aan. Om uit te zoeken wat hij het allerleukst vindt, heeft hij jouw hulp nodig. Soms is het daarom goed om als ouder ‘out-of-the-box’ te denken. Misschien luisteren jullie thuis niet veel muziek, maar is je kind wel hartstikke muzikaal. Je komt erachter door je kind speelgoed aan te bieden waarmee hij dit kan uitproberen. Natuurlijk kun je je kind niet álles laten proberen. Helemaal niet erg! Hij komt vaak genoeg in een andere omgeving waar hij op ontdekkingstocht kan. Let bijvoorbeeld eens op wat hij graag doet als hij bij zijn neefje of het buurmeisje speelt.

Swingen met een luiaard

Kinderen die van muziek houden, houden zeker weten ook van deze Linkimals Lenige Luiaard. Met de leukste melodietjes nodigt de swingende luiaard van Fisher-Price je kind uit om mee te dansen. Is je kind nog geen muzikaal talent? Dan leert hij de muziek helemaal ontdekken met dit vrolijke beest.

tip

Waar kun je op letten?

Precies weten wat hij later wil worden, daarvoor is het natuurlijk nog te vroeg. Maar let eens op de volgende zaken: is je kind een kartrekker of een flexibele meespeler? Zo kan je vast een voorspelling doen over zijn toekomstige functie binnen een team. Houdt je kind van fantasievol en creatief spelen? Dan is een rol als entertainer of schrijver misschien later wat voor hem. Is hij vooral bezig met bouwen en ontwerpen? Misschien is het wel een architect in de dop.

Bouwen en ontwerpen

Met de Wonder Makers™ van Fisher-Price kan je kind zijn eigen stad ontwerpen. Deze bouwset nodigt uit om creatief en fantasievol te spelen. Met de vrolijke poppetjes kan hij steeds weer een nieuw verhaal verzinnen.

tip

En als je kind graag rollenspellen speelt, houdt hij het dan bij het doktertje spelen, of wisselt hij het liefst af met andere rollen? Met deze kennis kan je je kind later helpen in de keuze tussen een brede of juist specialistische studie.

Zo ontdek je het talent van je kind

Van observeren kun je leren

Het belangrijkst is dat je goed bestudeert wat je kind precies doet. Als je kind een hut bouwt, doet hij dit dan om een knus plekje te maken voor zijn knuffels? Haalt hij z’n auto’s erbij om in de ‘garage’ te parkeren? Of trekt hij overal versiering vandaan om de hut zo mooi mogelijk te maken.

Naar de garage!

Rondrijden met speelgoedauto's is leuk, maar misschien is ze naar de autogarage brengen wel nóg leuker! En is het niet de hoogste tijd dat de auto gewassen wordt? Het kan allemaal met de Little People garage van Fisher-Price.

tip

Vraag naar z’n hoogtepunt

Als je ’s avonds voor het slapen nog even met je kind kletst over zijn dag, vraag dan altijd wat zijn hoogtepunt was. Dit zegt veel over zijn voorkeuren. Trek nog geen conclusies. Bij het ontdekken van je talent hoort experimenteren. Het kan best zijn dat je kind spelen met een pop even heel leuk vindt, maar dit betekent niet meteen dat hij later in de zorg of het onderwijs moet gaan werken.

Maak notities

Jonge kinderen veranderen razendsnel en het leven gaat in sneltreinvaart. Dan is het niet altijd even makkelijk om alles te onthouden. Wat je nu een heel normale, alledaagse actie van je kind vindt, ben je over een paar jaar alweer vergeten. Terwijl die zaken juíst interessant kunnen zijn als het gaat om de talenten en voorkeuren van je kind. Neem dus af en toe de tijd om dingen op te schrijven. Dat is niet alleen hartstikke leuk om later terug te lezen, maar het kan je helpen om je kind later in zijn keuzes te ondersteunen.