Starten met het eerste hapje: hoe pak je het aan?

Is je baby tussen de 4 en 6 maanden oud? Tijd voor een nieuwe mijlpaal: zijn eerste hapjes. Superleuk én spannend natuurlijk, want hoe zal hij erop reageren? Maar hoe en wanneer start je eigenlijk? Hierbij een handig plan van aanpak!

Ouders van Nu samen met Olvarit

1. Wanneer beginnen: met 4 of 6 maanden?

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Je baby heeft de eerste zes maanden dan ook genoeg aan melkvoeding. Wel is het landelijk advies om vanaf 4 maanden al te starten met ‘oefenhapjes’. Je baby went zo langzaam aan verschillende texturen, smaken en geuren. En dan kan hij ook alvast oefenen met het happen van een lepel en het doorslikken.

Twijfel je of je baby al toe is aan vaste hapjes? Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is voor het eerste hapje. Je baby sabbelt bijvoorbeeld op zijn vuistjes, kijkt jou het eten uit de mond, wil ineens vaker drinken of wordt opeens weer ’s nachts wakker (terwijl hij zo lekker doorsliep). Vraag eventueel ook om advies bij het consultatiebureau als je er niet uitkomt.

Oefenhapjes

De eerste hapjes die je je kind geeft, vervangen nog niet de melkvoeding. Vanaf zes maanden heeft je baby naast de borst- en flesvoeding wél echt vaste voeding nodig hebben. Rond deze leeftijd heeft hij namelijk meer energie en voedingsstoffen nodig. Vanaf acht maanden zal de vaste voeding de melkvoeding geleidelijk gaan vervangen.

2. Wat geef je als eerste hapje: groente of fruit?

Het advies is om te starten met groentehapjes en fruit pas later te introduceren. Op deze manier went je baby aan de smaak van groente en zal hij later waarschijnlijk makkelijker en meer groente eten. Fruit eet je kind sowieso wel, want dat is van nature zoeter en baby’s hebben hier een aangeboren voorkeur voor.

3. Welke groenten zijn geschikt om mee te starten?

Start met zachte smaken en introduceer één smaak per keer. Wortel, bloemkool en broccoli zijn bijvoorbeeld geschikte groenten om mee te beginnen. Dit zijn niet al te extreme smaken voor een baby. Het advies is om één groentesoort per dag te geven. Wissel het soort groente dus per dag af. Vervolgens doe je dit twee weken lang achter elkaar. Saai? Voor jou misschien, maar niet voor je baby. Het is de perfecte manier voor je baby om aan verschillende smaken te laten wennen.

Tip: naast het geven van de eerste oefenhapjes vanaf 4 maanden, mag je je baby nu ook rijstebloem gaan geven. Dit kun je toevoegen aan de eerste en laatste voeding of geef je als pap.

4. Hoe bereid je de hapjes?

Er zijn verschillende manieren om de eerste hapjes van je kind te bereiden. Stomen, koken of met behulp van de magnetron. Pureer de voeding na de bereiding de eerste tijd altijd tot een gladde substantie en voeg geen zout, suiker of iets anders toe. Begin verder bij voorkeur met één enkele groente zoals wortel, broccoli of bloemkool.

Geef je een potje? Ook hierin zit enkel en alleen groente of fruit, zonder toevoegingen. Handig: de potjes van Olvarit zijn precies afgestemd op de leeftijd van je baby. Niet alleen qua hoeveelheid, maar ook qua samenstelling en structuur. Deze potjes zijn verkrijgbaar voor baby’s van 4, 6 en 8 maanden. Vanaf 8 maanden zijn de hapjes wat grover qua structuur: dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondspieren.

10 à 15 keer proeven

Wist je dat een baby wel 10 à 15 keer iets moet proeven voordat hij aan een nieuwe smaak gewend is? Draait je baby zijn hoofd weg? Spuugt hij zijn hapje uit? Of sputtert hij tegen als je nog een hapje geeft? Geen reden tot zorg! Gewoon een kwestie van doorzetten. Het is nou eenmaal erg wennen voor je baby. Laat hem de hapjes dan ook van het lepeltje af happen en probeer hem niet te dwingen om de hapjes te eten. Oefening baart kunst!

5. Op welk moment van de dag geef je de eerste hapjes? En hoeveel dan?

Geef je baby de eerste hapjes als hij niet te moe is of nog een volle buik heeft van de borst- of flesvoeding. Een goed tijdstip is bijvoorbeeld in de middag, tussen twee borst- of flesvoedingen in. Een paar babylepeltjes is al voldoende. Het zijn immers nog maar oefenhapjes. Je hoeft de hoeveelheid melk nog niet te verminderen. Pas vanaf 6 maanden gaat de vaste voeding stap voor stap een deel van de borst- of flesvoeding vervangen.

Handig! Heb je vragen over de hoeveelheid van de eerste hapjes? Of over wat je baby wel en nog niet mag? De voedingskundigen van de  Nutricia Kindervoeding Service zijn 24/7 bereikbaar om al je voedingsvragen te beantwoorden.

Take one!

Voordat je het eerste hapje geeft nog even deze tip: maak vooral een foto of video van de eerste keer! Of je kind het nu heerlijk of vies vindt, het levert gegarandeerd fantastisch beeldmateriaal op. En het is bovendien ook nog eens één van de vele mijlpalen. Na maanden alleen maar melk eindelijk iets anders. Hoe reageert je baby hierop?

6. Waarom zijn de eerste hapjes eigenlijk zo belangrijk?

Oefenhapjes zijn voor je baby een eerste kennismaking met nieuwe smaken en structuren. Stap voor stap leert hij andere smaken te waarderen. Daarnaast leert je baby ook zijn mondspieren te gebruiken. Dit zijn de spieren die hij later ook nodig heeft om te praten. Hij leert bovendien zo van een lepel eten, zijn tong gebruiken bij het eten en hoe hij moet doorslikken. Daarbij zijn de eerste hapjes ook de start van het aanleren van gezonde eetgewoontes.