Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Steriliseren van flessen en (fop)spenen: hoe zit dat?

Er zijn van die taken waar je nooit eerder van hebt gehoord, totdat je ouder wordt. Een daarvan is het steriliseren van flessen en (fop)spenen. Waarom is dit belangrijk? En hoe vaak moet je dit doen? Zó zit het!

Ouders van Nu samen met MAM

Waarom is steriliseren van fles en (fop)speen belangrijk?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel: bacteriën. Na gebruik bevat een fles en een (fop)speen namelijk heel veel bacteriën. Omdat een baby nog onvoldoende weerstand heeft, is het daarom belangrijk om spenen en flessen regelmatig te steriliseren. Koop je een nieuwe fles of speen: dan is steriliseren ook nodig voordat je ’m gaat gebruiken.

Steriliseren: hoe doe je dat?

In een pan met water
Steriliseren kan op verschillende manieren. Zo kun je je flessen en spenen ouderwets uitkoken in een pan met water. Je doet de spenen en/of flessen in een diepe pan (zorg dat ze helemaal onder water liggen) en brengt het water aan de kook. Laat ongeveer vijf minuten uitkoken. Laat daarna de spenen en flessen drogen op een schone thee- of handdoek.

In de magnetron
Ook kun je spenen en flessen reinigen in de magnetron. Hiervoor heb je een magnetronsterilisator nodig, zoals de Microgolf-Stoomsterilisator van MAM. Er passen meerdere flessen en spenen in en die blijven in de gesloten sterilisator 48 uur gedesinfecteerd. Zorg ervoor dat je alle onderdelen van de flessen en bekertjes uit elkaar haalt voordat je ze in de sterilisator plaatst. Daarna zet je de magnetronsterilisator 3 tot 6 minuten in de magnetron, afhankelijk van het vermogen van je magnetron.

Zo vaak steriliseer je de fles en de (fop)speen

Tot 6 maanden
Naast het afwassen steriliseer je de fles en (fop)speen van je kind jonger dan 6 maanden elke dag. Door ze 5 tot 10 minuten te koken schakel je schimmels uit en voorkom je bacteriegroei in de fles. Zo wordt je kind niet ziek daardoor.

Na 6 maanden
Als je kind 6 maanden is, is het voldoende om de fles af te wassen en eens per week te steriliseren.

Fles schoonmaken? 3 stappen!

Naast steriliseren is het sowieso belangrijk om de fles en (fop)speen dagelijks schoon te maken. Een fopspeen valt vaak op de grond en in een fles blijven melkresten achter. Hoe maak je de fles goed schoon?

De fles schoonmaken in 3 stappen

1. Spoel meteen na het voeden de fles en de speen af met koud water

2. Maak meteen of later de fles schoon in een heet sopje. Met een speciale flessenborstel kom je overal goed bij én voorkom je krassen op de fles. Zorg ervoor dat je alles, van de speen tot de bodem en zowel de binnen- als buitenkant goed schoonmaakt

3. Zet de fles en de speen ondersteboven te drogen op een droge en schone doek.

Je kunt de fles en de speen ook in de vaatwasser zetten. Zorg er eerst wel voor dat je alle onderdelen uit elkaar haalt. Plaats daarna de onderdelen in het bovenste rek en spoel de fles en de speen nog even af als je ze eruit haalt zodat alle zeep en glansspoelresten eraf gaan.