Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tips om je kind zich op zijn gemak te laten voelen in een groep

Om samen te kunnen spelen, gezien en gehoord te worden of een plekje in de groep op een kinderdagverblijf te vinden, hebben kinderen sociale vaardigheden nodig. Hoe zorg je ervoor dat je kind zich op zijn gemak voelt bij andere kinderen? We hebben een aantal handige tips op een rij gezet.

Ouders van Nu samen met Partou kinderopvang

Wat zijn sociale vaardigheden?

Met sociale vaardigheden word je niet geboren, die ontwikkel je spelenderwijs. Onder deze vaardigheden verstaan we onder meer; omgaan met emoties, voor jezelf opkomen, delen, wachten op je beurt, problemen oplossen en het respecteren van regels. Als ouders heb je een voorbeeldfunctie en kun je je kind helpen bij het aanleren van sociale vaardigheden. Daarnaast hebben ervaringen en de omgeving natuurlijk ook invloed op deze ontwikkeling.

Tips om sociale vaardigheden te stimuleren

Marlies de Haan is manager van de afdeling kwaliteit en pedagogiek bij Partou, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland. Zij heeft een paar handige tips waarmee je de sociale vaardigheden van je kind stimuleert.

– Benoem emoties van je kind en van jezelf, bijvoorbeeld aan de hand van een prentenboek of zodra je een emotie hebt of ziet.

– Help je kind contact te maken met andere kinderen als je ziet dat dit niet vanzelf gaat. Vraag samen met je kind of jullie mogen meedoen met een spel.

– Daag je kind uit om zelf vragen te stellen aan anderen. In bijvoorbeeld de winkel: ‘Vraag jij waar de tandpasta ligt?’

– Luister aandachtig naar je kind en moedig hem ook aan om naar anderen te luisteren.

– Leer je kind anderen te laten uitpraten en dus ook te luisteren naar anderen.

– Laat hem af en toe iets leuks voor een ander doen, bijvoorbeeld een kaartje sturen naar oma.

– Geef kinderen vanaf een jaar of drie de ruimte om conflicten met leeftijdsgenoten zelf op te lossen.

– Vertel je kind dat hij mag aangeven wat hij niet leuk vindt.

– Help hem om zichzelf te verplaatsen in de beleving van een ander kind, bijvoorbeeld door te vragen: ‘Zou Annabel dat fijn vinden?’

– Ga stoeien en doe gekke spelletjes. Hiermee leer je je kind grenzen opzoeken.

– Speel samen bordspellen om hem te leren te winnen, verliezen, regels volgen, wachten en delen.

– Laat je kind jou helpen, bijvoorbeeld door hem kleine taken te laten doen in het huishouden.

– Het gevoel van eigenwaarde kun je versterken door je kind regelmatig een compliment te geven.

– Geef zelf het goede voorbeeld. Laat zien dat jij ook rekening houdt met anderen.

– Toon genegenheid voor anderen in het bijzijn van je kind.

Het sociale oefenterrein

Om de sociale vaardigheden van je kind zoveel mogelijk te ontwikkelen, is het ook belangrijk om het contact met andere kinderen te stimuleren. Het kinderdagverblijf is het perfecte sociale oefenterrein om deze vaardigheden eigen te maken. Bij Partou stimuleren ze vanaf jonge leeftijd al het contact tussen de kinderen. ‘Rond de acht maanden maken baby’s bewust contact met leeftijdsgenootjes. De pedagogisch medewerkers moedigen dit contact aan door kinderen bij elkaar te plaatsen, samen spelletjes te doen of met z´n allen muziek te maken,’ vertelt Marlies.

Al eerder leren baby’s bepaalde handelingen die later handig zijn bij het maken van contact. Zo ontdekken baby’s dat als ze lachen naar ouders of leeftijdsgenoten, de ander meestal teruglacht. Andere vormen van contact leggen zijn herhalen van geluiden of gezichtsuitdrukkingen imiteren.

Vriendschappen sluiten

Vaak is het kinderdagverblijf de plek waar de eerste vriendschappen worden gesloten. Marlies: ‘Rond de twee tot drie jaar gaat het nog om ongecompliceerde vriendschap. Veel peuters spelen namelijk nog niet altijd met elkaar, maar eigenlijk meer naast elkaar. Wel zijn ze vaak gul in het uitdelen van knuffels en kusjes en kruipen ze graag tegen elkaar aan. Vanaf vier jaar worden vriendschappen gesloten op basis van activiteiten die ze beiden leuk vinden. Vriendschappen wisselen wel vaak op deze leeftijd. Vanaf acht jaar ontstaat vriendschap niet meer alleen op basis van interesse, maar zijn kinderen ook op zoek naar begrip en steun. Een kind wil dan graag samen dingen doen en delen. In deze fase is het belangrijk om je kind te leren om ruzies uit te praten en hem de ruimte te geven zelf oplossingen te bedenken. ’

Vriendjesweek

Om het belang van sociale vaardigheden en vriendschap onder de aandacht te brengen, organiseert Partou van 3 tot en met 7 april 2017 op hun kinderdagverblijven en bso’s in Nederland Vriendjesweek. Dit is een jaarlijks terugkerende themaweek vol leuke activiteiten; er worden onder meer speciale vriendschapsspelletjes georganiseerd, je kind kan op de foto met zijn vriendje en een kaart sturen naar zijn beste vriend(in).