Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tips beter kolven

Tips om ontspannen te kolven

Er zijn verschillende redenen om te kolven. Bijvoorbeeld omdat je een dagje zonder je baby op pad wilt. Of misschien omdat je weer aan het werk gaat en je borstvoeding wilt blijven geven. Hoe zorg je ervoor dat het kolven zo goed en effectief mogelijk gaat?

Ouders van Nu samen met Medela

Als je weer aan het werkt gaat en besluit om borstvoeding te blijven geven, dan is het handig om dit van tevoren te melden aan je leidinggevende. Ieder bedrijf is verplicht om een ruimte beschikbaar te stellen waar je privacy hebt en rustig kunt kolven. Tot je baby negen maanden is, heb je het recht om een kwart van je werktijd te besteden aan het kolven. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te ontspannen en het kolven makkelijker te maken. Hieronder een aantal tips!

Thuis alvast oefenen

Om ervoor te zorgen dat het kolven op een andere locatie goed gaat, is het verstandig om thuis alvast te kolven. Zo kun je alvast oefenen en merk je hoeveel je baby drinkt uit een flesje en hoeveel je kolft. Ook is het fijn om te ontdekken of je de juiste kolf in huis hebt. 

Geschikte ruimte

Een geschikte ruimte is ook van belang als je gaat kolven. Zorg ervoor dat je in een ruimte kolft waarvan de deur van binnenuit afsluitbaar is. Zo weet je zeker dat niemand zo naar binnen kan lopen. Ook voldoende rust is belangrijk, zodat je je goed kunt concentreren op het kolven.

Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen

Kolven gaat makkelijker als je ontspannen bent. Probeer daarom eventueel diepe ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen te doen. Zorg er eveneens voor dat je schouders ontspannen zijn en dat je rug en armen goed worden ondersteund. Ook een tip: visualiseer dat je in de zon zit of aan het knuffelen bent met je baby.

Baby in de buurt

Veel moeders gaat het kolven beter af als hun baby in de buurt is. Als je op je werk bent, gaat dat natuurlijk niet lukken. Wel kun je tijdens het kolven filmpjes of foto’s van je baby bekijken op je smartphone. Of neem een kledingstuk mee dat naar je baby ruikt.

Neem de tijd

Je voelt je misschien ‘schuldig’ naar je werkgever en collega’s toe dat je moet kolven, maar bedenk dat het kolven makkelijker gaat als je jezelf voldoende tijd geeft. Een gehaast gevoel hindert de toeschietreflex.

Dubbel afkolven

Ooit gedacht aan dubbel kolven met een elektrische kolf? In plaats van één borst per keer, kun je dan beide borsten tegelijkertijd kolven. Met dubbel kolven halveer je je kolftijd, vaak tot 10 à 15 minuten. Maar behalve tijd besparen, blijkt dat dubbel kolven nog meer voordelen heeft. We zetten ze op een rijtje:

  • Dubbel kolven stimuleert het prolactineniveau, wat goed is voor de moedermelkproductie.
  • Je borsten worden beter geleegd, wat goed is voor het op gang houden en stimuleren van de melkproductie. Bovendien krijgt je hierdoor melk met een hoger vetgehalte.
  • Tijdens elke borstvoedingssessie heb je meestal zo’n 4 à 5 keer een toeschietreflex. Onderzoek toont aan dat bij dubbel afkolven er een extra toeschietreflex plaatsvindt, vergeleken met enkel afkolven. Hierdoor heb je gemiddeld zo’n 18 procent meer melk per sessie.

medela-dubbele-kolven

Elektrische dubbele borstkolf aanschaffen?

Medela biedt hiervoor meerdere opties. De Symphony borstkolf bijvoorbeeld, die in ziekenhuizen veel gebruikt wordt door moeders die na de geboorte van hun kind de melkproductie op gang moeten brengen. Dit apparaat kun je huren. Maar twee andere goede opties zijn die je ook kunt aanschaffen zijn de Freestyle en de Swing Maxi. Wil je meer weten over deze twee elektrische dubbele kolven? Ga dan naar de website van Medela. Meer informatie over dubbel afkolven en artikelen over borstvoeding zijn te vinden op de blog van Medela

Redactioneel – Offer- Drinkbeker

Drinkbeker

De Miracle 360° Trainer Cup
Shop nu