14 tips voor een lange autorit met kinderen

Leuk op vakantie naar Italië of Frankrijk, maar hoe hou je het gezellig achterin en voorkom je dat je kinderen elkaar in de haren vliegen of dat het gekibbel al na een uur rijden begint? Veertien tips (en jij hebt er vast ook nog wel een paar) voor een lange autoreis met kinderen, inclusief de praktische (rand)zaken.

OUDERS VAN NU SAMEN MET VTECH

1. Rijd ’s nachts

Een veel gehoorde, maar ook één van de betere tips: begin s’ avonds al te rijden, zodat je kinderen onderweg lekker slapen. Je kunt dan al een flink aantal kilometers maken. Bovendien is het een stuk rustiger op de weg. Voor jou is zo’n nachtelijke rit waarschijnlijk wel vermoeiend, plan daarom gelijk een siësta in op de plaats van bestemming.

2. Doekjes op voorraad

Van plakkerige handen tot het opruimen van een lekkende drinkbeker: je kunt nooit te veel natte doekjes bij je hebben in de auto.

3. Boekenpret

Ga voor vertrek samen naar de bibliotheek voor een aantal nieuwe boeken of haal een stapel tweedehandsexemplaren bij de kringloop. Leuk om boeken te kiezen met het thema ‘vakantie’ of ‘reizen’. Als je kind snel misselijk wordt in de auto, kan hij beter geen boek in de auto lezen.

4. Playlist

Om de vakantiesfeer er goed in te houden, mag muziek niet ontbreken. Stel een playlist samen met nummers waar het hele gezin van gaat swingen. Ook een aanrader is een luister-cd.

5. Tas met cadeautjes

Komt er een moment waarop iedereen denkt: waren we er maar, tover dan de tas met mini-cadeautjes tevoorschijn. Zo zijn je kinderen weer even zoet. Al is het maar tot de volgende pitstop bij het tankstation.

6. Woordenslang

Je kent ze vast nog van vroeger, die typische reisspelletjes als ‘Ik ga op vakantie en neem mee…’. Om de beurt noemt iemand een woord, waarbij het de bedoeling is dat je de woorden achterelkaar aan plakt voordat je jouw nieuw object toevoegt. Ook populair: juichen als er een rode (of andere kleur) auto voorbijrijdt of Achterbankbingo van de ANWB.

7. Eigen tasje

Betrek je kind bij de voorbereiding van de vakantie door hem een eigen tasje te laten vullen met spullen die hij mee wil nemen voor onderweg.

8. Mmm, snacks

Onmisbaar als zoethoudertjes zijn natuurlijk snacks (naast het brood, fruit en de flessen water). En voor deze ene keer – omdat het nou eenmaal vakantie is – mag dat best eens ongezond zijn, toch?

9. Pitstop bij het tankstation

Strek om de twee uren even de benen – of las een plaspauze in – bij een tankstation of een andere plek. Trek hiervoor soms iets langer uit, zodat je kinderen ook even kunnen uitrazen door lekker te rennen of te voetballen.

10. Focus voor de bestuurder

Gekibbel op de achterbank is bijna niet te voorkomen als kinderen zo lang in de auto moeten zitten. Zorg ervoor dat de medebestuurder ‘bemiddelt’, zodat de bestuurder zich kan focussen op de weg.

 

11. Elektronisch vermaak

Hoewel je de schermtijd van je kind waarschijnlijk vooral wilt beperken, is een tablet toch wel een uitkomst tijdens een lange autorit. Je weet zo in ieder geval zeker dat je kind voor lange tijd zoet is. Kijkt je ene kind iets anders, dan je andere kind: zorg dat je koptelefoons bij je hebt. Ook een luister-cd doet het vaak goed.

* Bij aanschaf van een MagiBook is één activiteitenboek (met 32 geïllustreerde bladzijden, meer dan 40 activiteiten en ruim 3000 interacties inclusief). 

Uren zoet met MagiBook

Toch niet zo’n fan van de tablet? Waarschijnlijk vind je kind MagiBook van VTech* net zo leuk – of misschien juist wel véél leuker. Met dit digitale activiteitenboek leert en ontdekt hij spelenderwijs. Van verhaaltjes lezen tot cijfers, kleuren en vormen tot het leren van planten, seizoen en het zingen van liedjes. Je kunt zelfs een vreemde taal leren. Onmisbaar is de magische pen waarmee je karakters in het boek tot leven brengt en liedjes, geluiden en muziek activeert. Handig: de behuizing van MagiBook is stevig, zodat je kind ‘m overal mee naartoe kan nemen.

12. Keep it cool

Gelukkig hebben de meeste auto’s airconditioning, maar je kunt het nog koeler maken door zonneschermen te gebruiken. Vergeet ook geen handdoek over het autostoeltje te leggen, want deze wordt snel heet als de auto in de zon staat geparkeerd.

13. ‘Bonjour, une baguette s’il vous plaît’

Leergierige kind op de achterbank? Oefen samen een paar woorden van de taal van het vakantieland waar jullie naar op weg zijn. Handig, kan hij straks brood halen.

 

14. Voorkom wagenziekte

Het is vooraf niet altijd te voorspellen, maar het kan zomaar zijn dat je kind wagenziek wordt. Om dit te voorkomen, laat je je kind vooral naar buiten kijken en zorg je dat je niet te abrupt optrekt en afremt. Neem voor de zekerheid ook overgeefzakjes mee, voor het geval dat.

 

Maak kans op een VTech Magibook

Wil je een van de drie VTech Magibooks winnen? Laat dan hieronder je gegevens achter.