Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Afl. 4 - Twee (of meer) kinderen fotograferen: hoe pak je dat aan?

Is er een babybroertje of -zusje geboren? Dan wil je natuurlijk een mooie foto van je kinderen samen. Maar dat is vaak een hele opgave. Je baby kan nog niet zitten en je peuter of kleuter vliegt na een paar minuten weer alle kanten op. Portretfotograaf Eva Snoijink geeft Maarten en Daniëlle tijdens de Nikon Masterclass tips om toch die ene perfecte foto te maken.

Ouders van Nu samen met Nikon

Expressie in de ogen

Tijdens een Nikon Masterclass kregen Maarten en Daniëlle de opdracht om een mooie foto te maken van hun dochter met haar babyzusje. Hierbij moest de expressie duidelijk in de ogen te zien zijn en de liefde tussen de zusjes voelbaar. Een flinke uitdaging met een baby die alleen maar kan liggen en een peuter die niet veel geduld heeft! Bekijk in deze video of het hen gelukt is.

1. Hou de compositie simpel

Je wilt waarschijnlijk van alles laten zien op de foto: een mooie achtergrond, misschien speelgoed en dan natuurlijk je kinderen. Maar zoals je vast wel hebt gemerkt, is het fotograferen van meerdere kinderen een enorme uitdaging. Probeer maar eens hun aandacht vast te houden. Voor je het weet vliegen ze alle kanten op. Hou de compositie daarom zo simpel mogelijk, zodat je je goed kunt focussen op het scherpstellen op de kinderen.

2. Fotografeer binnen

Buitenfoto’s zijn vaak prachtig, maar het licht is niet altijd even constant. Binnen vaak wel. Maak daarom een mooie setting in huis. Fotografeer je kinderen bijvoorbeeld op een tafel. Dan heb je meteen een goede hoogte te pakken en kunnen ze de set ook niet zomaar verlaten. Zorg daarnaast voor een neutrale achtergrond, zodat je goed scherp kunt stellen op de kinderen.

3. Af en toe stoppen

Vergeet niet af en toe te pauzeren met fotograferen om op je scherm te checken of alles nog klopt. Staat er niet iets storends in beeld, moeten de kinderen toch anders zitten of staan en zie je geen grote snottebel in beeld (hou altijd zakdoekjes bij de hand!). Ook is het dubbelchecken van het licht belangrijk.

4. Sluitertijd

Kinderen bewegen veel en komen daardoor vaak onscherp op de foto. Met de sluitertijd bepaal je hoe snel de foto wordt gemaakt. Hoe snellere sluitertijd, hoe beter en scherper vaak de foto. Dit hangt natuurlijk wel af wat van soort foto je wilt maken. Als je spelende kinderen wilt fotograferen, is beweging in beeld vaak wel mooi.

5. Gebruik een groter diafragma

Met een groter diafragma krijg je een kleinere scherptediepte. Zo komen je kinderen scherp op de voorgrond en wordt de achtergrond onscherp.

6. Neem de tijd

Forceren is een absolute no go, net als gehaast of ongeduldig zijn. Als je kind écht geen zin heeft, maak dan foto’s op een andere dag of moment. Accepteer dat je kind soms niet doet wat jij het liefste wilt.

7. Say cheeeeeese!

Een foto met een lachend kind doet het altijd goed, maar vaak zijn andere gezichtsuitdrukking ook de moeite waard om vast te leggen. Een glimlach is dus geen must. Probeer bijvoorbeeld een te focussen op de expressie in de ogen of leg de liefde tussen je twee (of meerdere kinderen) vast. Pas overigens op met het zeggen van ‘say cheese‘ of ‘lach eens naar mama of papa’, want de meeste kinderen toveren dan een tandartslach tevoorschijn. En zo’n lach is ook niet altijd even mooi.

Meer tips voor de perfecte foto

Naast expressie in de ogen spelen ook licht, compositie en diafragma een belangrijke rol bij het maken van een mooie foto. Bekijk hieronder de afleveringen en ontdek welke tips portretfotograaf Eva Snoijink geeft aan de andere stellen die de Nikon Masterclass hebben gevolgd.