Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tweetalig opvoeden: hoe zit dat?

Verreweg de meeste kinderen worden in één taal opgevoed. Maar heb je een andere moedertaal dan je partner of wonen jullie in het buitenland, dan is het ook een optie om je kind tweetalig op te voeden. Wanneer begin je hiermee, wat zijn hiervan de voordelen en hoe pak je het aan?

Ouders van Nu samen met VTech

Wanneer begin je?

Je kind tweetalig opvoeden kan op verschillende manieren. Hebben jij en je partner allebei een andere moedertaal, praat dan vanaf de geboorte ieder in je eigen taal tegen jullie kind. Doen jullie dit consequent, dan zal je kind automatisch beide talen vloeiend leren spreken en verstaan. Dit wordt ook wel simultaan tweetaligheid genoemd.

Je kind kan ook later een tweede taal nog vloeiend leren. Bijvoorbeeld op het moment dat hij naar school gaat. Hebben jullie bijvoorbeeld thuis altijd Nederlands gesproken, maar gaat hij naar een Engelstalige school, dan zal je kind binnen no-time ook vloeiend Engels spreken. Dit wordt successieve tweetaligheid genoemd.

Veel voordelen

Je kind tweetalig opvoeden heeft veel voordelen. Hij leert accentloos een andere taal spreken en kan zo makkelijk met buitenlandse familieleden praten. Een ander voordeel is dat tweetalig opgroeien de hersenen traint. Je kind moet immers steeds switchen tussen verschillende talen. Uit diverse studies blijkt dan ook dat tweetaligheid verschillende cognitieve voordelen met zich meebrengt. Zo gaat doelgericht taken uitvoeren iemand die tweetalig  opgevoed is vaak goed af. En spreekt je kind van jongs af aan twee talen vloeiend, dan zal hij later ook snel andere talen onder de knie krijgen.

Nadelen tweetalige opvoeding

Een tweetalige opvoeding heeft eigenlijk alleen maar voordelen voor een kind. Wel kan het wat langer duren voordat je kind (goed) gaat praten. Het is ook nogal wat om twee talen te leren. Daar staat tegenover dat de woordenschat vaak vanaf het begin al heel groot is. De taal die het meeste wordt aangeboden, wordt meestal als eerste opgepakt. Hierdoor kan de ouder van wie de taal wat minder snel wordt opgepakt, zich wel eens buitengesloten worden. Blijf toch allebei consequent in je eigen moedertaal tegen je kind praten, je zult zien dat hij na een tijdje allebei de talen even goed zal spreken.

Voldoende aanbod

Om ervoor te zorgen dat je kind echt tweetalig wordt, is het dus belangrijk consequent en regelmatig in beide talen tegen hem te blijven praten. Daarnaat kan het helpen om in beide talen voor te lezen en naar films te kijken of spelletjes te doen. Ook zijn er leuke interactieve boeken waarbij je kind in verschillende talen woordjes leert.

Mijn eerste 100 woordjes

Om je kind spelenderwijs Engels te leren is dit interactie boek 'Mijn Eerste 100 Woordjes' van VTech een aanrader. Door op de plaatjes te tikken, hoor je zowel het Nederlandse als het Engelse woord. Met de knipperende stertoetsen zing je mee met de vrolijkste liedjes.

tip